35 godina Mercedes G klase

"OTTO'S" ROUND-THE-WORLD-RECORD-TOUR 1989-2014

Jedan čovjek, jedan G, jedno životno djelo. To sažima suštinu neviđene globalne avanturu. Kad su Gunther Holtorf i njegova supruga Christine odlučili Mercedes-Benzom 300 GD posjetiti što više zemalja diljem svijeta, G-klasi je bilo samo deset godina. Danas, nekih 26 godina kasnije, ima tek nešto manje od 900.000 km, posjetili su 215 zemalja, Gunther Holtorf je svoju dragu G klasu krstio imenom “Otto” i sretno se vratio u domovinu. Maraton vozilo će dobiti počasno mjesto u muzeju Mercedes-Benz u Stuttgart-Untertürkheimu, gdje će u odjelu oldtimera biti izložena od 21. listopada. Kao nositelj svjetskog rekorda, ‘Otto’ će također biti ovjekovječen u Guinnessovoj knjizi rekorda. Budući se završnica ovog jedinstvenog putovanja oko svijeta poklopila s 35. obljetnicom G-klase, tim povodom je na tržište lansiran ekskluzivni G 350 BlueTEC Edition 35 i G 500 Edition 35.

Na službenoj predaji vozila Mercedes-Benz Museumu, Dr. Dieter Zetsche, predsjednik upravnog odbora tvrtke Daimler AG i šef Mercedes-Benz Cars, bio je jednako impresioniran vozačem i vozilom. “Obećavam da će i dalje biti G-klase u budućnosti. Hoće li biti više ljudi poput gospodina Holtorfa u budućnosti? Nadam se”, rekao je dr Zetsche.

„Otto“ and G-Class Edition 35

 

“Kad sam 1988.godine kupio auto bio sam malo skeptičan prema obećanju što ga je Mercedes-Benz tada dao: Tamo gdje je G, postoji pu. I prije smo prošli nešto svijeta i znali smo što sve vozilo mora izdržati na ovoj vrsti svjetske turneje.”

Početni skepticizam se otapao i prerastao u bezrezervno povjerenje u Ottove sposobnosti kako su godine prolazile. Pogotovo u nesigurnim situacijama, simbioza između Holtorfsa i G-klase je rasla.

Tijekom ekspedicije 300 GD je preko 250.000 kilometara od ukupnih nešto manje od 900.000 prošao izvan cesta – savršeno u skladu sa svojim urođenim osobinama. Na šljunčanim ili valovitim putovima, u blatu, ili stjenovitim planinskim stazama za ovjes i šasija to je ekvivalent za oko 2,5 milijuna km u normalnim srednjoeuropskim uvjetima. Osim izazovnog terena bilo je i svakovrsnih meteoroloških uvjeta od nemilosrdno žestoke vrućine pustinje, kroz vlagu jungle, do smrzavanja u artičkom podneblju. Povrh svega 300 GD ‘Otto’ se stalno morao boriti s prekomjernom težinom. Uz uobičajenu opremu za ekspediciju nosio je i hranu, konzerve, alata, rezervne dijelove i rezervne kotače, te dostigao 3,3 tone – oko 500 kilograma preko dopuštene mase. „Zapravo G je uvijek bio pretrpan, pa smo ga opremili s pojačanim oprugama i dirt-road amortizerima. ‘Otto’ je u ostatku bio gotovo serijsko vozilo uključujući pogonski sustav s motorom, mjenjačem i osovinama. Svi dijelovi uključujući  i okvir nisu pokazali nikakve znakove umora. ”

Detaljne informacije o “Round-the-world-Record-Tour 1989 – 2014” dostupne su i na internetu: http://www.ottosreise.de/start.html.

Kao što pokazuje tijelo koje se nije mijenjalo već 35 godina dosljednost jamči da je G-klasa spremna za pothvate i u budućnosti. Ekskluzivni Edition 35 posebni model dostupni su kao G 350 BlueTEC i G 500. Posebni 18-inčni lakometalni naplatci, prednji i stražnji branik, obloge luka kotača, vanjska zrcala i krov u metalik crnoj boji čine ga drugačijim, osobito u kontrastu s designo mistično bijelom ili paladij srebrnom metalik bojom. Serijska oprema sadržava Sportski paket, uključujući i sportski ispušni AMG sustav na G500, kao i Chrome paket s kromiranim detaljima u unutrašnjosti i na vanjskim dijelovkma automobila. Unutrašnjost modela Edition 35 odgovara vanjštini i sjedinjuje sportske osobine AMG-a i ekskluzivu top premium modela. Osnovna cijena Edition 35 verzije je: G 350 BlueTEC: 101.031 eura s 19% njemačkog PDV-a i G 500 112.812 eura s 19% njemačkog PDV-a.

SVJETSKI REKORD 300 GD U BROJKAMA

* Trajanje – 26 godina

* Ukupno kilometaraža – 897.000, što je ekvivalent za oko 22 puta oko Zemlje ili Zemlja-Mjesec-Zemlja i još dva puta oko Zemlje

* Off-road – 250.000 km

* Broj posjećenih zemalja – 215

* Broj prijeđenih granica – 410 (izvan Europe)

* Prekooceanske kontejnerske pošiljke – 41

* Broj dubokomorskih trajektnih prelazaka – 113

* Najviša točka – Base Camp Mount Everest 5200 metara iznad srednje razine mora

* Najniža točka – Mrtvo more / Death Valley, oko 150 metara ispod razine mora

* Najhladnije mjesto na turneji – u blizini Irkutska u Sibiru, -27 stupnjeva Celzija

* Najtoplije mjesto na turneji – Australian Outback u blizini Alice Springsa, 50 stupnjeva Celzija

* Ukupno vrijeme provedeno u vožnji – 3,5 godine

* Stajanje na graničnim prijelazima – oko pola godine

* Ekskluzivni G-klasa izdanje 35 posebni model

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s