SUV visokih performansi: Novi Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC+

Krug po trkaćoj stazi ili izlet u planine sa sportskim priborom u prtljažniku – novi GLA 45 4MATIC+ (kombinirana potrošnja goriva 9,2 – 9,1 l/100 km; kombinirana emisija CO2 211-209 g/km) i GLA 45 S 4MATIC+ (kombinirana potrošnja goriva 9,3 – 9,2 l/100 km; kombinirana emisija CO2 212 – 210 g/km) sigurni su majstori u mnogim disciplinama.

ZADIVLJUJUĆE Prema potrebi, ovi kompaktni svestrani modeli mogu pružiti razinu dinamične upravljivosti kako bi zadivili čak i vlasnike sportskih automobila.

2,0-litarski motor najmoćniji je serijski proizvedeni četverocilindrični turbo motor i dostupan je u dvije izvedbe. Čak je i osnovni model koji isporučuje 285 kW (387 KS) snažniji od prethodnog modela. S-varijanta dolazi s čak 310 kW (421 KS).

Aktivni, potpuno promjenjivi AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve kotače i AMG TORQUE CONTROL selektivno raspoređuje snagu na kotače na stražnjoj osovini i tako daju osnovu za vrhunsko uživanje u svim uvjetima vožnje.

MJENJAČ AMG SPEEDSHIFT DCT 8G mjenjač s dvostrukim kvačilom raspoređuje snagu u djeliću sekunde u skladu s specifičnim situacijama u vožnji.

Sa snagom od 310 kW (421 KS), potpuno novi Mercedes-AMG 2,0-litarski motor trenutno je najmoćniji turbopunjeni četverocilindrični motor u serijskoj proizvodnji. Mercedes-AMG je poboljšao  snagu prethodnog motora za 30 kW (40 KS). Povećan je i najveći okretni moment, sa 475 na čak 500 Nm.

UBRZANJE GLA 45 S 4MATIC+ treba samo 4,3 sekunde do 100 km/h, dok bazni model GLA 45 4MATIC+ ubrzava za 4,4 sekunde.

OGRANIČENA BRZINA Najveća brzina osnovnog modela elektronički je ograničena na 250 km/h, dok je S-Model dopušten s maksimalnom brzinom od 270 km/h.

Osim čistih performansi, novi motor ima trenutno reagiranje. U tu svrhu krivulja zakretnog momenta bila je pažljivo izbalansirana, najveći okretni moment od 500 Nm (480 Nm za osnovnu verziju) dostupan je u rasponu od 5000 do 5250 o/min (4750 – 5000 o/min u bazi verzija). Ovom konfiguracijom AMG-ovi inženjeri postigli su isporuku snage sličnu motoru koji imaju atmosferci.

Po prvi put novi četverocilindrični visokokvalitetni motor ima dvostupanjsko ubrizgavanje goriva. U prvoj fazi posebno mlaznice dovode gorivo u komore za izgaranje pod tlakom do 200 bara. Ponekad je to višestruki proces, a po potrebi nadzire ga sustav upravljanja motorom. U drugom stupnju dolazi do dodatnog ubrizgavanja kod usisnog razvodnika. Ovo je potrebno za postizanje visokih specifičnih snaga motora. Elektronski kontrolirani dovod goriva ima radni tlak od 6,7 bara.

Sa svojim sportskim karakteristikama i MBUX infotainment sustavom, visokokvalitetni interijer stvara bliski, osobni savez čovjeka i stroja. Vozač i suvozač sjede u aktivnom položaju na oblikovanim sportskim sjedalima s čvrstom bočnom potporom. AMG Performance sjedala mogu se naručiti kao opcija.

BEZVREMENSKI AMG Standardne presvlake u kombinaciji crne umjetne kože ARTICO i mikrovlakana DINAMICA su bezvremenske i stvaraju tipične AMG naglaske.

Crveni sigurnosni pojasevi usklađeni su tako da se podudaraju, kao i element letvice AMG od karbonskih vlakana na nosaču nadzorne ploče. Kromirani otvori za zrak također su nadograđeni crvenim prstenom.

Komentiraj