S-klasa bez žarulja

Mercedes-Benz S 400 HYBRID (W 222) 2013

Ne stišava se euforija koja je zahvatila automobilske krugove nakon prošlotjednog predstavljanja nove generacije Mercedesove S klase. Zadani cilj – biti najbolji je dostignut, a konkurenciji zvone zvona na uzbunu jer nova je S klasa ponovno otišla daleko naprijed.
Iako su velike limuzine i ekologija oduvijek u svađi, S klasa je i ovdje ostvarila nemoguće i unatoč pozamašnim dimenzijama spustila potrošnju na razinu malih automobila bez gubitka performansi. Štedjelo se na svakom milimetru i na svakom gramu, a jedan od najzanimljivijih podataka je ušteda od 0,05 litara na 100 prijeđenih kilometara izbacivanjem tradicionalnih halogenih kratkih svjetala. Zahvaljujući ugradnji LED tehnologije i emisija CO2 je smanjena za dodatnih 2,1 gram na 100 prijeđenih kilometara. No, to nije zadovoljilo Mercedesove stručnjake koji su u S klasu ugradili preko 500 dioda koje emitiraju svjetlost i učinili je prvim automobilom bez klasičnih žarulja. U prednjim svjetlima ih je 56, u stražnjima 35, a u unutrašnjosti oko 300.

Mercedes-Benz S-Klasse, (W 222), 2012

LED tehnologija potpomognuta je elektronskim sustavima koji nadziru količinu vanjskog svjetla i po njemu određuju intenzitet rada svjetlećih dioda. Pod nadzorom je i gustoća prometa i rad dugih svjetala kako bi se spriječilo zasljepljivanje drugih vozača u noćnoj vožnji. Night View Assist Plus na displayu u instrument ploči upozorava na pješake i životinje koji nisu u snopu svjetala čak i na udaljenosti većoj od 160 metara. Iz lani predstavljenog SL-a preuzet je i dorađen Magic Vision Control koji omogućava pranje vjetrobrana bez velike količine vode koja na nekoliko trenutaka značajno smanjuje vozačevo vidno polje.

Mercedes-Benz S-Klasse, (W 222), 2012
Svakodnevno otkrivamo nove pametne sustave koji se kriju u novoj S klasi, a uskoro ćete ih moći i provjeriti kada novi „Genscher“ stigne u salone Automobila Škojo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s