KLASIK: Serija 123, poželjna 40-godišnjakinja

Malo je automobila koji su obilježili odrastanje danas najproduktivnije generacije, osobito na ovim prostorima. U siječnju 1976., Mercedes-Benz serije 123 ponudio je uvjerljivu kombinaciju elegancije i brojne tehničke inovacije. Prvo se pojavila limuzina, godinu dana kasnije Coupé i, po prvi puta karavanski model. Tijekom sljedećih deset godina izrađeno je gotovo 2,7 milijuna vozila, među njima i limuzina s produljenim međuosovinskim razmakom, te šasije za posebne nadogradnje. Doba modela serije 123 posebno je uspješno poglavlje u priči o uspjehu E-klase, koja je stigla 1993. Uspjeh se nastavlja novom E-klasom, ove 2016. No, nostalgija još uvijek zapljuskuje one čiji su roditelji ili rođaci sedamdesetih radili u Njemačkoj i na urlaub stigli novim Mercedesom. I to kakvim!

Novitet srednje klase Mercedes-Benz je predstavio specijaliziranim medijima krajem siječnja 1976. na stazi Paul Ricard u južnoj Francuskoj. Posebni vlak Deutsche Bundesbahna prevezao je flotu test vozila iz Stuttgarta u Francusku. Čak 33 različito opremljena vozila iz serije 123 pod mediteranskim su suncem oduševila novinare, ali uskoro i kupce jer je godišnja proizvodnja rasprodana u potpunosti nedugo nakon lansiranja W 123.

HIT Dizajn 123 modela ukazivao je na budućnost. Horizontalna umjesto vertikalnih svjetala, visoki standardi izrade, funkcionalnosti i širok raspon motora bili su hit.

Čak i na premijeri na jugu Francuske Mercedes-Benz je predstavio devet različitih modela, od 200D do 280E, sa širokim spektrom opreme. Maksimalna sigurnost, uzorna udobnost i jednostavnost održavanja bile su osobine koje će karakterizirati svaku buduću generaciju E-klase. Dizajn studije izrađene za W 123 sadržavale su futurističke vizije s oštrim kutovima, masivni stražnji krovni prevjes, strmo postavljeno stražnje staklo i velike blatobrane oko kotača. Najsmionija skica sigurno je ostala u ladici, a od 1973. W123 definiraju klasično elegantne linije.

Jedan od prioriteta tijekom razvoja serije 123 bio je poboljšati sigurnost putnika u automobilu. Već se tada razmišljalo o integraciji zračnih jastuka, koji je postao dodatna oprema za 123 modele od 1982. nadalje. Pasivna sigurnost je poboljšana osobito u kombinaciji robusne putničke kabine i velikih zona gužvanja, jači potpornji u vratima osigurali su bolju zaštitu u slučaju sudara, a primjenu je doživjelo i sigurnosno vratilo upravljača izum Béle Barényia patentiran 1963.

Na premijeri 1976. W123 serija je ponudila limuzinu, a šest mjeseci kasnije šasiju za nadgradnje vanjskih dobavljača. Već slijedeće godine Mercedes-Benz se odlučio na uvođenje Coupéa (C 123) i karavana (S 123). Karavanski model, čija je njemački naziv “T-model” izveden iz izraz “turizam” i “transport”, prenio je fokus na rekreacijske aktivnosti i sportski način života koji će postaviti presedan za budućnost E-klase. Serija 123 u limuzinskoj izvedbi proizvodila se do studenog 1985., a proizvodnja uspješne serije 124 počela je deset mjeseci ranije. Proizvodnja posebno uspješnih karavana serije 123 nastavila se sve do siječnja 1986. Od 1975. do 1986. gotovo 2,7 milijuna vozila je proizvedeno, najveći udio bio je limuzina s normalnim međuosovinskim razmakom (2.375.440 jedinica), a uz njih je izrađeno 199.517 karavana, te 99.884 Coupéa. Uz njih je napravljeno i 13.700 limuzina s povećanim međuosovinskim razmakom i 8.373 podvozja kao osnova za posebne izvedbe.

KLASIK Zanimljivo, danas je 123 modelska serija odavno prepoznata kao klasik – i ostaje fascinantna kao što je bila na lansiranju prije 40 godina. I danas, kao i tada, svi se okreću za njom i rado bi je imali.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s