TEST: Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC

Pick-up vozila, ili po našem službenom prijevodu kamionet, većinom vežemo uz Sjedinjene Američke Države. Naprosto, broj ovakvih vozila tamo je nemjerljivo veći nego u Europi, a svakako tome doprinosi i filmska industrija, jer probajte naći film u kojem nema niti jednog kadra u kojem je neki model pick-upa. Dakle, evo prvog dojma za volanom Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC – osjećat će te kao Amerikanac! Međutim, upravo zahvaljujući Mercedes-Benz X klasi, ali i još nekim proizvođačima, pick-upovi polako postaju i sve popularniji na starom kontinentu.

Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC nastao je na osnovi suradnje između Mercedes-Benza i Renault-Nissan grupacije. I to je prvi premium pick-up koji kombinira najbolje od dva svijeta. Ako ste ikada imali prilike sjesti za upravljač nekog od pick-upova onda ste vidjeli kako su ova vozila izrađena robusno, predodređeno za posao i zadatke, ali bez nekog luksuza i premium osjećaja unutrašnjosti. Mercedes-Benz mijenja paradigmu i u ovoj segment kroči kao prvi pravi premium. Dakle, ako ste jedan od onih koji traže samo najbolje, luksuzno, onda je X klasa jedini izbor.

ATRAKTIVNO Upravo Mercedes-Benz može ovakva vozila učiniti atraktivnim urbanim i obiteljskim automobilima.

Testni Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC pokreće 2,3-litreni dizelski motor koji stiže iz Nissana, a Mercedes-Benz ga je doradio svojom elektronikom. Motor raspolaže s više no dovoljnih 190 KS i velikih 450 Nm okretnog momenta. Uparen uz 7-stupanjski automatski mjenjač čine najbolji tandem za X klasu. Testirani model u 4MATIC izvedbi donio je opcijski 4×4 pogon s mogućnošću zaključavanja stražnjeg diferencijala. Ovo će znati cijeniti oni koji potegnu neki teret i izvan asfalta. Automatski mjenjač izvrsno odabire idealan stupanj, a kod ručnoog mijenjanja brzine primjetno je kako postoji određeni odmak od oko jedne sekunde, pa je preporuka ostaviti se ručnog „šaltanja“ i ostaviti da automatika radi svoje.

Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC dimenzijama od 5.340 mm spada u red najduljih pick-up modela na tržištu, a i visinom premašuje sve što smo do sada viđali. Za lakšu vizualizaciju, većina automobila s kojima smo se mimoišli u prometu bila je visinom do sredine vrata X klase, a manje automobile smo i dužinom premašivali za 50%.

AMERI Kada ste za upravljačem ovakvog gorostasa imate poseban osjećaj nadmoći, a uz to osjećali smo se kao Amerikanci 🙂

Pogledi su se jednostavno lijepili sa svih strana, a tome osim impozantne veličine doprinosi i izvrstan dizajn automobila. On je miks poznatih Mercedesovih linija. S prednje strane podsjeća na GLE, s boka je jedinstven sebi, a stražnja strana unatoč tovarnom prostoru djeluje skladno i primjereno. LED svjetla i golemi 18-colni kotači samo upotpunjuju priču. Unutrašnjost nastavlja jednako osvajati zahvaljujući visokoj kvaliteti izrade, te poznatim Mercedesovim rješenjima (poput multimedije, infotainmenta i kontrola). Posebno korisna, praktična i zapravo neophodna pokazala nam se kamera koja donosi pogled u 360 stupnjeva.

Unutrašnjost nudi pregršt mjesta i za dulja putovanja, no ljudi koji kupuju ovakav automobil najviše pažnje pridodaju tovarnom prostoru i njegovim dimenzijama. X klasa osim svojih 2,5 m2 tovarnog prostora, hvali se i nosivošću koja iznosi preko jedne tone. U prijevodu, bez problema će povesti euro-paletu što god imali na njoj. Također, najvažniji savjet budućim vozačima je da svakako morate voditi računa o veličini, jer za ovakvo vozilo treba mjesta, kako za parking, tako i za vožnju u gradu.

Cijena starta od nešto preko 275.000 kuna, dok se cijena od oko 400.000 kuna našla za testni model. Netko će reći puno, ali ne treba zaboraviti da je ovo pick-up s trokrakom zvijezdom. Za one koji traže još više, možemo najaviti kako krajem godine stiže i model s V6 motorom koji će imati još upečatljiviji nastup. Stoga jedva čekamo vidjeti i njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s