25 godina projekta F100, Mercedesovog tehnološkog čuda

F 100, Mercedes-Benzovo istraživačko vozilo proslavilo je svoju svjetsku premijeru prije 25 godina. Nikada prije dizajneri i inženjeri nisu uspjeli ujediniti toliko novih ideja i inovativnih rješenja u jednom vozilu. Sa svim svojim tehnologijama, to vozilo bilo je preteča današnjim Connected automobilima, čiji je najnoviji predstavnik nova generacija E klase. Mercedes-Benz ima dugu tradiciju pionirske tehnologije, automobilskog vizionarstva i potpuno funkcionalnog vozila: to je tradicija koja datira od 1886. i patenta motornog automobila Carla Benza.

Glasom kontrolirani automobilski telefon, autonomni inteligentni tempomat, xenon svjetla i čip kartice kao ključ vozila: prije 25 godina krasile su Mercedes-Benz F 100, a sada mnoge od tih sustava uzimamo zdravo za gotovo. Prije četvrt stoljeća, to je vozilo bila fascinantna vizija budućnosti automobilske tehnologije.

NOVI STANDARDI Brojnim inovacijama u ključnim područjima aktivne i pasivne sigurnosti, ergonomije i novog koncepta prostora, F100 je predvidio kasnije standardne proizvodnje automobila.

U siječnju 1991., Mercedes-Benz predstavio je istraživačko vozilo na NAIAS showu u Detroitu, čime je uspostavljena posebna, ekskluzivna obitelj modela: F 100 je bio prvi Mercedes-Benz za istraživanje s “F” u nazivu. Ova tradicija se nastavlja s F 200 Imagination (1996.), F 300 Life Jet (1997.), F 400 Carving (2002.), F 500 Mind (2003.), F 600 HYGENIUS (2005.), F 700 (2007.), F 800 Style (2010.), F 125! (2011.) i F 015 Luxuryin Motion (2015.).

Istraživačka vozila sjedinjuju mnogo drugih vozila koja su izgrađena u 130-godišnjoj Mercedes-Benzovoj povijesti. Počeci sežu, naravno, do Carla Benza i inovativnog patenta motornog automobila iz 1886., preko Mercedes-Benza C 111 Wankel motorom pokretanog sportskog automobila (1969.), Mercedes-Benza Vario (1995.) koji je dizajniran za maksimalnu svestranost, do Mercedes-Benz Bionic automobila, kojim su inženjeri u 2005. pokazali potencijal bionica u sferi automobilske gradnje. Zajedničko im je da su bili potpuno funkcionalni, sadržavali nove sustave i tehnologije, te da su bili voženi i testirani kako bi se procijenila iskoristivost inovacija u budućoj proizvodnji.

Mercedes-Benz desetljećima razvija tehnologije vozila, ispitivanja vozila, konceptna vozila i jednokratna vozila prije pokretanja standardne proizvodnje modela. Godine 1991., F 100 je postao član skupine vizionara za istraživanja vozila, a tim inženjera i dizajnera trebao je predvidjeti automobilsku budućnost kroz zahtjeve spram tehnologije vozila, a na tragu povećanja sigurnosti i činjenice da putnički automobil nosi u prosjeku između 1,2 i 1,7 ljudi u svakodnevnoj uporabi, programeri su pozicionirali vozača u središte putničke kabine – na najsigurnije mjesto unutar vozila.

TRI REDA F100 je udovoljavajući sigurnosnim kriterijima predvidio raspored vozača i putnika u tri reda koji se dogodio nekoliko godina kasnije na tragu potrebe za većom iskoristivosti putničkog prostora.

DANAS POZNATI SUSTAVI Uz mnoge od svojih sustava, F 100 je pionirski predstavio danas uobičajene sustave poput prikaza ključnih informacija u svakoj situaciji – kao što je trenutna brzina ili upozorenja o prometu na području oko vozila. Chip kartica umjesto konvencionalnog ključa, elektromotori za prilagodbu sjedala i volana, mobilni i faks uređaji, osobno računalo, napajanje pomoću solarne ćelije na krovu, iznimno kompaktna svjetla koja su kasnije postala poznata pod imenom xenon, modificirani motor s unutarnjim izgaranjem pokretan vodikom, sendvič pod i elektronički nadzor tlaka u gumama danas su uobičajena ponuda serijske opreme.

S obzirom na količinu uspješnih predviđanja koja je prije samo 25 godina predstavio F100, ovo je više od puke obljetnice.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s