C klasa Coupe 220 CDI – Zvijezda zamamnih bokova

Piše: Mirko Vukotić

Kratko, ali slatko. Sažetak je druženja s Mercedes C Coupeom, jednom od izvedbi aktualne C klase, po mnogima jednim od najatraktivnijih coupea današnjice. Mercedes, tradicionalno, nije puno filozofirao, jednostavno je spojio glamur i otmjenost S-klase Coupe, dodao malo šarma i upakirao sve na platformu C klase.

DUŽI I ŠIRI C klasi je dodana elegantna linija krova, stražnja svjetla po uzoru na coupe izvedbe S-klase i GLE-a, visoki bokovi, pa je u odnosu na prethodnika novi Coupe 9,6 cm duži i 4 širi, uz produljeni međuosovinski razmak za 8 cm.

USPOREDBA U odnosu na C-klasu limuzinskog oblika, kod ove Coupe izvedbe tek su prednji blatobrani i poklopac motora ostali identični.

C klasa Coupe imala je oznaku C220d Coupe, sa 170 konjskih snaga, čiji je sprijeda uzdužno postavljeni motor spregnut s automatskim 9G-Tronic mjenjačem i zadovoljava Euro VI eco normu, emisijom od 113 g CO2 po kilometru. Stotinusedamdeset konjskih snaga i 400 Nm okretnog momenta dostatni su i za povremene brzinske ispade vlasnika, ali je prije svega namijenjen krstarenjima i privlačenju pogleda na svoje zamamne bokove.

NOVO DOBA Dizajneri su upravo naglašavanjem bokova, visokim stranicama i smanjenim bočnim staklima dobili figuru koja nedvosmisleno ukazuje da se radi o coupeu novog doba.

Osjećaj čvrstoće, snage i kompaktnosti nastavlja se i u unutrašnjosti. Nova sportski oblikovana sjedala s brojnim mogućnostima ugađanja, iznimno su udobna kako u sportskoj vožnji, tako i na dugim relacijama i savršeno drže tijelo. Nešto manje udobnosti nude stražnja sjedala, ali od tipičnog Coupea se to ni ne očekuje. Dobro bi došli krovni rukohvati putnicima koje iznenadite međuubrzanjima i odličnim držanjem zavoja, ali konstruktori su poslušali dizajnere i rukohvata nema. Na tom tragu stradala je i preglednost straga, pa čak i bočno, jer savršena coupeovska silueta bile je imperativ.

Na popisu dodatne opreme su kotači od lakog metala promjera 18 inča, aktivna pomoć pri parkiranju, KeylessGo start funkcija, LED prednja svjetla i odličan 9G Tronic automatski mjenjač. Cijena se zbog toga popela nešto preko 50.000 eura do registracije, što je još uvijek unutar očekivanoga.

Osobno, doplatio bih za zračni ovjes koji je također na bogatom popisu dodatne opreme (C klasa Coupe je prvi automobil u klasi za koji se može naručiti podesivi zračni ovjes) jer odabir modova rada automobila (Eco, Sport, Sport+,…) ne može utjecati na klasični ovjes, čime ste na neki način uskraćeni za cjelovitost užitka, kada motor i mjenjač spremno zareže i čekaju vašu zapovjed za napad. Istovremeno zračni ovjes jamči udobnost, a kroz iskustva stečena na većim modelima, Mercedes je sustav doveo do savršenstva, uz besprijekorni omjer udobnost i upravljivosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s