A-team za očuvanje okoliša

Daimler AG Distribution Drive Düsseldorf 2012
Iako spominjanje zaštite okoliša kod mnogih ne izaziva nikakvu reakciju ili je ona na razini „To su pretjerivanja“ ne možemo je i ne smijemo ignorirati. Svijet u kojem živimo ovisi o nama i svaki, pa i najmanji doprinos je veliki korak naprijed. Iz naše perspektive izgleda kako se krećemo sporo, ali u dobrom smjeru, a prostora za napredak ima još jako puno. Potvrđuje to iskustvo s ambalažom unatrag nekoliko godina i njeno uklanjanje iz prirode i zbrinjavanje na odgovarajući način.

Europska su iskustva još bogatija i traje svojevrsno nadmetanje tko će učiniti više i bolje. Mercedes se tako ne odriče vodeće pozicije u primjeni novih tehnologija na svojim vozilima u rasponu od A klase do najtežih kamiona. Elektronski sustavi koji olakšavaju vozačima manipulaciju vozilom i teretom postali su dio serijske opreme, a uvjeti u kabini na razini su dobro opremljene dnevne sobe. Čak i u uvjetima velikih gradilišta s ogromnim količinama prašine, blata i drugih neprijatelja vozača i vozila. Još donedavno na gradilištima su završavali najstariji i najlošiji kamioni odrađujući dane do mirovine, no, Mercedes je postavio nove standarde, ponudivši bogatu gamu vrhunskih kamiona. Nazvani su skraćeno A-team jer ih čine Actros, Antos i Arocs koji u raznim konfiguracijama mogu zadovoljiti i najzahtjevnije. Iako su predviđeni za rad i u izrazito teškim i prljavim uvjetima, opremljeni su najčistijim motorima današnjice BlueTec6. Čak šesnaest motora u rasponu od 238 do 625 konjskih snaga zadovoljava EuroVI ekološke norme koje će u budućnosti emisiju NOx čestica smanjiti za čak 90 posto. Actros na dugim relacijama, Antos u distribuciji i Arocs u građevinarstvu zaokružili su gamu koja je s razlogom u prošloj godini imala čak 23 posto tržišnog udjela u Europi. Impresivan je i udio tegljača među kojima je gotovo 20 posto novoregistriranih u prošloj godini nosilo trokraku zvijezdu.

Brojke u Hrvatskoj su nešto drugačije, ali me raduje da sve rjeđe viđam kamione u oblaku crnog dima, a sve češće vrhunske krstarice poput nedavno isporučenih Actrosa tvrtki Ricardo koji svakodnevno prevoze stotine tona robe uz minimalno zagađenje okoliša. I u Mercedesu znaju da prostora još ima, tako da hibridni i drugi, do sada neuobičajeni, pogoni koji su već ušli u automobilski svijet ne trebaju iznenaditi ni u svijetu transporta. Uostalom, zamislite samo koliko solarnih panela stane na krov jedne poluprikolice.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s