Genijalna, globalna – G klasa

Te 1979. godine zvijezde su imale poseban položaj. Ne samo zbog filma Zvjezdane staze, rođenja Kimija Raikkonena, Ivice Kostelića ili Stipe Pletikose, nego i zbog uspjeha i trajanja nekih plodova te, vrlo zanimljive godine. Upravo 1979. godine Pink Floyd su izdali album The Wall, krenula je legendarna Kviskoteka, a Mercedes je lansirao G klasu.
Prvobitno zamišljena kao izrazito terensko vozilo s vremenom je postala sinonim čvrstoće, pouzdanosti i kvalitete. Koliko je koncept četvrtastog, gotovo kutijastog, vozila s pogonom na sve kotače bio mudar i ispred svog vremena potvrđuje činjenica da se osnova nije mijenjala do danas. Tek poneki kozmetički zahvat i obogaćivanje opreme novom tehnologijom. Tadašnji Mercedesov odgovor na vladavinu LandRovera prerastao je sve okvire grubog terenca i postao svojevrsni statusni simbol jer na raspolaganju je od spartanske vojne ili policijske verzije do vrhunski opremljenog AMG modela s V12 motorom i 612 konjskih snaga. Iz pogona Magna-Steyr u Grazu već više od tri desetljeća izlaze G klase za tržišta cijelog svijeta, a u svojima garažama ga imaju mnoge javne osobe, vladari, državnici, pa i Papa. Dakako da Mercedesov Guard odjel nudi i blindiranu verziju, a praktički sve što je Mercedes osmislio i patentirao za druge modele, može se ugraditi i u G klasu.


G klasa traje 34 godine i nikoga ne smeta što je teška skoro dvije i pol tone, što nema niti jedno zaobljeno staklo, niti što gotovo jednako izgleda svih proteklih godina. Dapače, sve to daje joj poseban šarm koji vam omogućava da se bez straha penjete kozjim stazama, ali i iste večeri odete na premijeru. Iako je oborila brojne rekorde i nema konkurencije u dugovječnosti G klasa ne pokazuje znakove umora. Dapače, tek sada je u najboljim godinama. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s