E350 BlueTEC – motor s klipovima od high-tech čelika

Links Aluminiumkolben, rechts der neue Stahlkolben von Mercedes-
Inovativni inženjeri iz Mercedes-Benza još su jednom unijeli pionirski poticaj u putnički diesel automobil. Pionir dieselske tehnologije iz Stuttgarta je prvi zamijenio, dosad u dizelskim motorima putničkih automobila konvencionalne aluminijske klipove – novim klipovima od čelika high-tech generacije. U kombinaciji s inovativnom NANOSLIDE® tehnologijom premazivanja cilindra donose manju potrošnju goriva i još niže emisije CO2.

Davne 1936. Mercedes-Benz je postao prva tvrtka u svijetu koja je za pokretanje putničkog automobila upotrijebila diesel motor.

Mercedesovi su stručnjaci jačali vodeću poziciju tijekom desetljeća koja su slijedila kroz uvođenje brojnih tehničkih inovacija koje su znatno doprinijele izradi diesel motora kakav je danas: snažan i ekonomičan – ukratko, učinkovit.

U rujnu će novi klipovi načinjeni od high-tech čelika imati svjetsku premijeru u V6 diesel motoru Mercedes-Benza E 350 BlueTEC. Zahvaljujući njima i drugim ugrađenim inovacijama motor daje 190 kW (258 KS), ali troši samo oko 5,0 litara dieselskog goriva na 100 kilometara.

Čelični klipovi već se nalaze u motorima komercijalnih vozila, gdje su u kombinaciji s teškim blokovima od lijevanog željeza, dok su aluminijski klipovi tijekom godina postali norma za diesel motore osobnih automobila. Čelik i aluminij imaju značajno različite karakteristike: čelik se, kada je vruć, širi manje od aluminija, lošije provodi toplinu i teži je. Upravo na širenju materijala i povećanju, odnosno smanjenju trenja, a time i gubitaka Mercedesovi su stručnjaci bazirali najnoviju inovaciju.

Novi klipovi su čak 13 milimetara niži od aluminijskih korištenih do sada (aluminijski klipovi 71.6 mm, čelični klipovi samo 58,6 milimetara). Zato je težina klipa u rangu s onom u verziji s aluminijskim klipovima, a zahvaljujući snažnijem i čvršćem materijalu osiguralo se rezerve za vršna opterećenja i tlakove u cilindrima koji bi mogli postati još veći u budućnosti. Motor opremljen čeličnim klipovima može raditi na višim temperaturama i na taj način postići viši stupanj termodinamičke učinkovitosti.

V6 diesel iz Mercedes-Benza i danas stvara znatno niže emisije CO2 nego što je imao u svojim prethodnim verzijama u E-klasi. U 2009. E 320 CDI je emitirao 179 grama CO2 po kilometru, u sljedećoj fazi E-klase u 2013. ova brojka je 144 grama, a zahvaljujući korištenju čeličnih klipova emisija E350 BlueTEC je sada znatno ispod 140 grama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s