Kamioni bez vozača na cestama najkasnije 2025.

Na tragu svoje tradicionalne inovativnosti koja je nedavno predstavljena na primjeru autonomnog upravljanja novom S klasom, znanja i tehnologije sada su ugrađena i u aktualnu verziju moćnog Actrosa.
Programom „Highway Pilot“ Mercedes-Benz je već danas prezentirao što će biti s teretnim vozilima budućnosti.

Future Truck 2025. naglašava kako za najkasnije jedanaest godina možemo očekivati serijsku proizvodnju kamiona s “Highway Pilot“ tehnologijom.

Vozač će biti oslobođen monotone vožnje ne samo u kolonama već i na duljim turama i dobit će vremena i prostora za druge radnje. Primjerice: računalni pregled dnevnih aktivnosti u dostavi robe, ažuriranje email-poruka, odmor ruku i nogu, provjeru slobodnih mjesta na odmorištima, telefoniranje… Vozač postaje svojevrsni transport-manager i prepušta se auto-pilotu, odnosno putovanju uz senzore i kamere koje su postavljene iznad vjetrobranskog stakla i s obje strane kamiona, preciznim 2-D kartama i komunikaciju s drugim vozilima u prometu na cesti (V2V) odnosno infrastrukturom (V2I) na cesti i uz nju.

Ipak, pretjecanje i skretanje s autoceste, ostaje u isključivo u rukama vozača, odnosno u svakom trenutku može preuzeti upravljač i zadati smjer kretanja.
Daimler vidi naprednu verziju sustava u službi do 2025.

Očekuje se da će sustav utjecati na poboljšanje i povećanje tijeka prometa, smanjenje nesreća i prometnih gužvi, koordiniranjem ubrzanja i kočenja, smanjujući vrijeme reakcije, te maksimalnim reduciranjem ljudske pogreške.

To će donijeti uštede ne samo u radu transportnih tvrtki već i u premijama osiguranja vozila i tereta.
“Ako zakonodavni okvir za autonomne vožnje bude izrađen brzo, lansiranje sustava Highway Pilot moguće je do sredine sljedećeg desetljeća,” kaže dr. Wolfgang Bernhard, član Uprave Daimlera, zadužen za Daimler kamione i autobuse. “To je razlog zašto Daimler Trucks održava dijalog s vladinim dužnosnicima i vlastima, te ostalim zainteresiranima za poboljšanje transportnog sustava. Efikasnog, sigurnog, umreženog i samostalnog.

Mercedes-Benz Future Truck 2025

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s