CeBIT: Daimler Trucks predstavlja simulaciju ergonomskih potreba vozača kamiona

Do 20. ožujka održava se CeBIT u Hannoveru, najveći svjetski sajam za informacijske tehnologije, na kojemu će Daimler Trucks po prvi puta predstaviti „Ergonomics Simulation in Trucks“ u sklopu projekta ARVIDA (Applied Reference Architecture for Virtual Servicesand Applications). Cilj je da se rješavanje ergonomskih potreba vozača kamiona dovrši u ranoj fazi u procesa razvoja kamionske kabine. Kabina kamiona kao što je Mercedes-Benz Actros je mjesto gdje vozač radi, živi i spava. Rano u razvoju novog kamiona inženjeri Mercedes-Benza koristitili su  virtualne alate za provjeru koliko je jednostavan uspon u kabinu, jesu li sve potrebne kontrole na dohvat ruke i koliko je jednostavan pristup vozačevu ležaju.

Daimler AG surađuje na ovom projektu s Institutom za mehatroniku u Chemnitzu, Human Solutions Assyst GmbH u Kaiserslauternu i Advanced Realtime Tracking (ART) u Weilheimu (Gornja Bavarska).

22 partnera iz sektora istraživanja i industrije su uključeni u različite podprojekte ARVIDA, koji je financiran od strane njemačkog Saveznog ministarstva za istraživanje i industriju (BMBF)

U tu svrhu, test soba će biti opremljena s oko 60 optičkih senzora koji će dostavljati podatke o svakom pokretu. Nakon toga, posjetitelji mogu gledati preko ramena razvojnih inženjera kako će vrednovati i obraditi dobivene podatke. Cilj je do kraja projekta (krajem 2016.) imati virtualnu 3D ergonomsku analizu pokreta iskoristivu u fazi razvoja konceptnog vozila.

Programeri trenutno koristite softver pod nazivom RAMSIS (računalno potpomognuti antropometrijski-matematički sustav za simulacije putnika). RAMSIS simulira model čovjeka, iako još nije u stanju pokazati pokrete, a u ovom trenutku može se koristiti CAD konstrukcija za analizu dostupnosti, raspoloživog prostora i udobnosti.

Postoji potreba da se sustav dodatno usavrši jer u usporedbi s osobnim automobilom, studija o ergonomiji kamiona pokriva mnogo širi spektar. Promjene unutar kamiona, kao što su ležanje, stajanje ili otvaranje skladišnih odjeljaka, predstavlja veliki izazov – da ne spominjemo složeni proces penjanja uz istovremeno otvaranje vrata.

VIRTURALNO VOZILO U budućnosti, takve studije će biti moguće sa samo nekoliko klikova mišem u virtualnom vozilu, tzv digitalni mock-up (DMU).

Pomoću konfiguratora pokreta, nekoliko od tih modula su kombinirani u nove sintetičke simulacije. U završnoj fazi projekta ARVIDA, moduli pokreta će biti pohranjeni u bazi podataka iz koje će biti moguće stvoriti bilo koji željeni, realno ljudski niz pokreta u laboratoriju za potrebe nova analize ergonomije. To ne samo da će ubrzati proces dizajna vozila, nego će dati veću slobodu oblikovanja u virtualnoj stvarnosti studija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s