Projekt “TopFitTruck” za relaksaciju i učinkovit odmor vozača

TopFit Truck

Samo na njemačkim cestama u ovom je trenutku preko 800.000 vozača, no, transportni sektor pred velikim je problemom – u slijedećih petnaest godina njih će više od 300.000 u mirovinu. Život prikazan u popularnoj seriji „AufAsche“ je prošlost i sve je teže pronaći mlade ljude koji život žele provesti na kotačima. Iako se obim poslova povećava i treba još više vozača, problem je zamijeniti i one koji odlaze u mirovinu.

Kao vodeći  proizvođač komercijalnih vozila i društveno odgovorna tvrtka Daimler je pokrenuo projekt „TopFitTruck“ kojemu su u središtu vozači i prilagodba kamiona njihovim potrebama. Kamion je prije svega transporter, ali je istovremeno i radno mjesto, dnevna soba i na kraju spavaonica. Zbog toga su u razvoj novih vozila uključili i Centar za spavanje Sveučilišta u Regensburgu koji je ustanovio u kojoj mjeri buka uz autoceste negativno utječe na kondiciju vozača i uzrokuje pad koncentracije i vrlo opasne mikrosnove – kratkotrajne drijemeže u vožnji. Neispavanost utječe i na način vožnje što su uočili Eco treneri tijekom obuke vozača na Treningu štedljive vožnje, no, to je tek početak liste problema. Monotonija i višesatno sjedenje u istom položaju značajno reduciraju tjelesnu, ali i moždanu aktivnost čime se ponovno dolazi u zonu opasnosti od nesreća. Ugradnja pojedinih rješenja za otklanjanje ovih problema počela je još 2009., a punu implementaciju ima u novom Actrosu. TopFitTruck projekt obradio je podatke o srčanoj, moždanoj i tjelesnoj aktivnosti brojnih vozača, a naročito je zanimljiva usporedba opterećenja organizma istoga vozača, na istoj dionici, za upravljačem novog Actrosa i kamiona iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Analizirajući rezultate gotovo da se upitate, kako su tadašnji vozači uopće funkcionirali – i preživjeli. Današnji su kamioni „svemirski brodovi“, a istraživački tim predvođen  Siegfriedom Rotheom pronalazi nove načine za relaksaciju i što brži i učinkovitiji odmor vozača. Jedan od njih je grijanje ležaja koji zagrijavanjem na 45 stupnjeva može simulirati uvjete wellness zone i nakon 20 minuta značajno popraviti stanje organizma vozača. Istovremeno, zagrijavanjem kreveta na 60 stupnjeva uklanjaju se negativni učinci kućne prašine i drugih alergena čime se ovaj važni dio kabine pretvara u zdravstveno relativno sigurnu zonu. Uz posebno dizajnirano sjedalo vozaču na raspolaganju i masažni sustavi kako na vozačkom, tako i na sjedalu za odmor koje se može pretvoriti u vrhunski relaksirajući naslonjač. Kabina može biti opremljena i posebno dizajniranim fitness spravama kako bi se nadoknadio nedostatak tjelesne aktivnosti koji je jedan od glavnih uzročnika bolovanja i u konačnici prijevremenih umirovljenja među vozačima.

????????????????????????????

Ostaje samo da poslodavci počnu ulagati u zdravlje svojih zaposlenika i prestanu kupovati ogoljene kamione bez opreme, jer ulaganja u TopFitTruck se ubrzo vraćaju kroz zadovoljstvo i vozača i njegovu veće učinkovitost i trajnost.

2 responses to “Projekt “TopFitTruck” za relaksaciju i učinkovit odmor vozača

  1. Zanimaju me laki kamiončići c kategorija nosivost do 5 tona

    Nadogradnja kiper i prednja dizalica sa priključcima.

    lp

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s