25 godina Sprintera, 25 godina stalnih inovacija

Prije 25 godina na tržište je pušten kombi koji će dati ime svom čitavom segmentu vozila: Sprinter. Četvrt stoljeća kasnije, trenutna generacija i dalje predstavlja mjerilo za natjecanje. Uz bezvremene vrijednosti poput kvalitete, pouzdanosti, ekonomičnosti i udobnosti, trenutni Sprinter se također zalaže za umrežavanje i povezivanje te – kao eSprinter varijanta – i za lokalni prijevoz bez emisija.

1995: Kombi predviđa nadolazeće desetljeće

1995. Mercedes-Benz Sprinter definirao je cijeli segment kombi vozila, a Sprinter je olakšao i razvoj Internet trgovine! Marka iz Stuttgarta predstavila je ultramoderni kombi koji je bio idealan za logističke izazove koje je počela donositi internetska trgovina. S disk kočnicama na prednjim i stražnjim kotačima, sustavom ABS, niskom potrošnjom i mnogim drugim inovacijama, Sprinter je postavio standarde u pogledu sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti.

Od početka se novi kombi pozicionirao kao uistinu talentiran: dostupan je kao šasija, platformsko vozilo ili kiper, s kabinom za posade ili pojedinačnom kabinom, kao teretni kombi i kao autobus za posade s pet ili devet sjedala, s niskim ili visokim krovom. Međuosovinski razmak kretao se u rasponu od 3000 do 4025 milimetara. Dopuštena bruto masa bila je u početku 2590, 2800 ili 3500 kilograma. Optimalni preduvjeti za brojna područja primjene – na primjer, na gradilištu, u trgovini, u prijevozu putnika, ali i u službama vatrogastva i spašavanja.

POSEBAN U proteklih 25 godina kombi je također urezao finu figuru kao kamper i kao osnova za mnoga različita posebna tijela.

2006: Intenzivno napredni i sa znatno većim kapacitetom

S više od 1,3 milijuna prodanih primjeraka, 2006. godine Mercedes-Benz je predstavio sveobuhvatan daljnji razvoj: iako je do tada već postojao vrlo širok spektar varijanti, kupci su sada mogli pristupiti prilagođenom rješenju za gotovo svaki zahtjev.

ZAHTJEVI KUPACA Ključnu ulogu imao je i portal koji pruža sve informacije potrebne za realizaciju zahtjeva kupaca.

Novo vozilo obilježile su brojne inovacije: na primjer, široka klizna vrata prtljažnog prostora, super visoki krov i četvrta duljina karoserije. Pogonski sklopovi dodatno su optimizirani s novim motorom i novim 6-stupanjskim prijenosom za dizelske varijante. Postojao je i poboljšani kočioni sustav, ADAPTIVE ESP. Nove značajke uključivale su i gume sa širokim postoljem na stražnjoj osovini za 4,6-tonsku varijantu, biksenonska prednja svjetla, sustav PARKTRONIC i još mnogo toga.

2013: Veća sigurnost

Učinkovitim pogonskim sklopom i brojnim inovacijama daljnje razvijeni Sprinter iz 2013. opet je zauzeo vodeću poziciju među konkurencijom. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji motora s SCR tehnologijom, Sprinter je bio prvi kombi koji je ikada zadovoljio Euro VI standard o emisiji ispušnih plinova. Osim proširene garancije mobilnosti i 7-stupanjskog automatskog mjenjača 7G-TRONIC PLUS, kupci su imali još više opcija za opremu.

SIGURNOST Fokus je opet bio na sigurnosti, Sprinter je sada prvi kombi koji je standardno opremljen Crosswind Assistom, Adaptive Highbeam Assist, COLLISION PREVENTION ASSIST, itd.

2018: Inteligentna povezanost

Treća generacija Sprintera bila je prva serija ovog modela koja je utjelovila filozofiju Mercedes-Benz Vans adVANce, a koja donosi niz cjelovitih rješenja za mobilnost. Sprinter kombinira progresivni dizajn s udobnostima i sigurnosnim značajkama koja inače imamo u Mercedes vozilima. Opsežno umrežavanje s internetom je revolucionarno, usluge Mercedes PRO povezivanja i multimedijski sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) postavljaju točke u smjeru budućnosti i stvaraju nove mogućnosti za upravljanje velikim voznim parkom.

UZBUDLJIVO Prvih 25 godina bilo je uzbudljivo, stoga s velikim očekivanjima gledamo u novih 25 godina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s