125 godina od ostvarenja sna

Vjerna kopija gondole, uključujući i Daimlerov motor, izložena je u Mercedesovom muzeju

Vjerna kopija gondole, uključujući i Daimlerov motor, izložena je u Mercedesovom muzeju

Wolfertov je avion sletio nakon 4 kilometra leta usred Aldingen parade gdje su ga pozdravili oduševljeni časnici

Wolfertov je avion sletio nakon 4 kilometra leta usred Aldingen parade gdje su ga pozdravili oduševljeni časnici

Upravo na današnji dan 10. kolovoza ostvario se jedan od najstarijih čovjekovih snova. Wolfertova motorizirana letjelica uspješno je završila prvi let pokretana motorom s unutarnjim izgaranjem. Letjelica, nalik gondoli, nešto između helikoptera i aviona, pripadala je knjižaru iz Leipziga, dr. Friedrichu Hermannu Wolfertu, a pokretana je Daimlerovim motorom s jednim cilindrom. Putovala je toga dana čak četiri kilometra od Daimlerovog tvorničkog dvorišta u Cannstattu do Kornwestheima. Time je Daimlerova vizija o motoriziranim vozilima na kopnu, vodi i u zraku – ostvarena.

Tog petka ujutro 1888. Wolfertov je avion sletio nakon 4 kilometra leta usred Aldingen parade gdje su ga pozdravili oduševljeni časnici. Umjesto entuzijasta Wolferta, koji je težio 100 kg i bio visok 2 m, letjelicom je upravljao 30 kg lakši Daimlerov zaposlenik, Gotthilf Wirsum.

Nisu nailazili na razumijevanje svojih suvremenika, a i dnevne novine su se oglasile u začudnom tonu

Nisu nailazili na razumijevanje svojih suvremenika, a i dnevne novine su se oglasile u začudnom tonu

Friedrich Hermann Wolfert, rođen 1850. rano je počeo sanjariti o izgradnji letjelice. Studirao je protestantsku teologiju u Leipzigu i nakon toga tamo osnovao svoju izdavačku kuću. Godine 1880. udružio je snage sa šumarom  Georgom Baumgartenom kako bi ostvario svoj san.Njih su dvojica iste  godine načinili 26 m dugu letjelicuu obliku cigare. Nisu nailazili na razumijevanje svojih suvremenika, a i dnevne novine su se oglasile u začudnom tonu. I dok su pioniri avijacije napredovali u konstrukciji, bilo je očito da nemaju pouzdan izvor snage. Trebao im je lagan a snažan pogon, no nijedan raspoloživi električni i plinski motor nije se činio prikladnim. Tada ih je kontaktirao Gottlieb Daimler i preporučio benzinski motor kojega su konstruirali on i Maybach baš za letjelice. Najprije je Daimler ponudio svoj jednocilindarski motor, popularno nazvan „djedov sat“ dizajneru letjelica iz Augsburga, pa čak i pruskom ministarstvu rata, ali bez uspjeha. Prepoznao je novu priliku ujesen 1887, nakon što je pročitao članak o Wolfertovim letjelicama. Pozvao je knjižara u Cannstatt i sklopljen je dogovor o letjelici s motorom. Motor je težio 84 kg i bio smješten u gondoli letjelice. Koristeći kontrolnu ručicu, pilot je mogao primijeniti snagu motora na vertikalni i horizontalni propeler. Motor  s 2 KS (1,5 kW) vrtio je propelere brzinom od 720 okretaja u minuti. Iako je jednocilindarski Daimlerov motor bio pretežak za korištenje za dulja putovanja, taj let 1888. godine dokazao je prikladnost motora s unutarnjim izgaranjem za uporabu u zrakoplovima. Kasnije je Daimler opremio motorima mnoge Graf Zeppelin letjelice, a motor s unutarnjim izgaranjem u nešto drugačijem obliku pronašao je svoje mjesto i u zrakoplovima s propelerom.

Kasnije je Daimler opremio motorima mnoge Graf Zeppelin letjelice

Kasnije je Daimler opremio motorima mnoge Graf Zeppelin letjelice

Wolfert je već godinu kasnije u Ulmu predstavio novu letjelicu pokretanu Daimlerovim motorom. U lipnju 1897 Wolfertov najnoviji avion „Deutschland“ zapalio se u letu i u nesreći su poginuli pionir avijacije i njegov kopilot.

Vjerna kopija gondole, uključujući i Daimlerov motor, izložena je u Mercedesovom muzeju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s