S-klasa prešla 100 kilometara bez vozača

13C857_10
Kada je Bertha Benz, jedna od začetnica motorizacije čovječanstva prije točno 125 godina, u kolovozu 1888. svladala rutu od Mannheima do Pforzheima bio je to revolucionaran pothvat vrijedan čuđenja i divljenja još dugo vremena. Demonstrirala je tada da je patent njenog supruga Carla Benza upotrebljiv u svakodnevnom životu i započela novu eru ljudske povijesti.

Njima u čast, 125 godina kasnije, Mercedes Benz je otvorio novo poglavlje ljudske mobilnosti još jednom potvrđujući svoju lidersku ulogu. Nova S klasa opremljena sustavom IntelligentDrive svladala je rutu BertheBenz dugu stotinjak kilometara bez pomoći vozača. Za razliku od BertheBenz koja je prije 125 godina imala cestu samo za sebe, S klasa se morala „boriti“ sa svim nedaćama današnjeg prometovanja – od gužvi, semafora, pružnih prijelaza, pa sve do traženja alternativnih pravaca zbog radova na cesti.

Mercedes Benz je spregnuo sve elektronske sustave koje koristi od navigacije, preko senzora brzine, udaljenosti, kamera, radara, nadzora zadržavanja pravca, tempomata, limitatora brzine,…. s ciljem da vozilo samostalno analizira promet i situacije u njemu, donosi odluke i sigurno stigne na cilj. Konačni cilj nije omogućiti vozaču da čita novine ili igra omiljenu igricu tijekom vožnje, već da u budućnosti zahvaljujući ovakvim sustavima izbjegnemo prometne nesreće i onemogućimo stradanje na cestama.

Predstavljajući sustav Mercedes nije koristio laboratorijske uvjete zatvorenog poligona već svakodnevne situacije u kakvima je ovaj vid asistencije i najpotrebniji. U projekt su uključeni vrhunski stručnjaci kojima Mercedes raspolaže, ali i brojni njemački instituti, sveučilišta, istraživači i znanstvenici, te posebni odjel Nokie specijaliziran za digitalnu 3D kartografiju. Konačni proizvod položio je ispit, a neki njegovi segmenti poput Distronic Plus sustava ili Stop&Go pilota su bili testirani kroz aktualne tržišne modele poput E i S klase. Sustavi su dorađeni stereo kamerama koje oponašaju ljudski vid, radarima dugog dometa za rano otkrivanje vozila koja dolaze s bočnih strana, radarima kratkog dometa za detekciju okolnih objekata i predmeta, posebnim kamerama za detekciju prometne signalizacije i softverom koji je sve sustave uskladio u savršenu cjelinu. Ovo nije prvi Mercedesov projekt autonomnog vozila jer u sklopu programa EUREKA-PROMETHEUS (“Programme for EuropeanTrafficwithHighestEfficiencyandUnprecedentedSafety”) koji postoji od 1986. godine i Daimler je jedan od njegovih inicijatora, već su 1994. Godine napravili oko 1.000 kilometara u okolici Pariza, a godinu kasnije svladali rutu od Muenchena do Copenhagena.

Mercedes-Benz S 500 INTELLIGENT DRIVE
Sustav od potpune primjene u svakodnevnom prometovanju osim sitnih tehničkih korekcija dijeli i pravna regulativa koja za sada omogućava korištenje automatskog upravljanja samo za korekciju putanje, odnosno do brzine od 10 km/h čime je pokriven nadzor zadržavanja vozne trake i asistencija pri parkiranju. Zakon još uvijek nalaže da je vozač taj koji mora imati stalni nadzor nad vozilom tijekom njegova kretanja, no za očekivati je da će najnoviji uspjeh Mercedesovih stručnjaka uskoro rezultirati i novim inicijativama za zakonske promjene. U konačnici, čini se u ne tako dalekoj budućnosti, mogli bi smo imati ceste bez prometnih nesreća i stradalih u prometu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s