GL – Amerikanac njemačkih manira

 

4-Matic Hochgurgl 2012

Mercedesova popularnost na sjevernoameričkom je kontinentu neupitna, jer imati automobil s trokrakom zvijezdom jasna je poruka znatiželjnicima o statusu i moći. Mercedes je početkom 2006. uspio pomiriti i do tada nepomirljivo – europsku tehnologiju i automobilsku filozofiju s američkom megalomanijom i predimenzioniranošću. Na salonu u Detroitu početkom te godine predstavljen je GL, pravi Mercedes sa svime što to ime nosi, upakiran u karoseriju dugu preko pet metara, ravnopravnu SUV-ovima s američkom domovnicom.


Prošle godine u travnju u New Yorku je predstavljena nova generacija GL-a kojeg proizvode u američkoj Tuscaloosi. U Mercedesu su s pravom ponosni na najnoviju verziju koja osim skladnih proporcija naglašava iznimne cestovne značajke, istovremeno se ne odričući off-road izleta. I ovdje su zadaci konstruktorima bili vrlo precizni: udobnost, sigurnost, elegancija i učinkovitost, kako na cesti tako i izvan nje. Za pogon su zaduženi po američkom ukusu veliki V8 benzinac obujma 4,7 litara sa 435 konjskih snaga, dok je Europljanima draži i primjereniji trolitreni V6 CDI s 258 konjskih snaga koji već udovoljava i EU6 normi o emisiji ispušnih plinova. Kako je i za očekivati od modela na vrhu ponude, u unutrašnjosti sve odiše elegancijom i funkcionalnošću, te zavidnom ergonomijom na svih sedam sjedala. Nova generacija ponudila je sustav Easy-Entry na obje strane, a ovisno o postavkama sjedala prtljažnik nudi kapacitet od 680 do čak 2300 litara. Uz uobičajene ESP, ASR, ABS i Pre-Safe, nova GL-klasa ima i CollisionPreventionAssist (CPA) te sustav za nadzor budnosti AttentionAssist.

GL-Klasse

Novost je i zaštita od bočnog vjetra kao dio serijske opreme, koja pokretanjem ciljanog kočenja osigurava stabilnost vozila i lakše upravljanje. Sigurnost iznad svega zajamčena je i ugradnjom adaptivnih svjetala potpomognutih IntelligentLightSystem-om (ILS), AdaptiveHighbeamAssist i NightViewAssist Plus sustavima, koji jamče savršenu preglednost u svim uvjetima, a može biti nadopunjena i 360°kamerama koje omogućavaju vozaču pregled ceste i situacije oko vozila.


I ovaj je model prošao kroz ruke AMG odjela pa je u ponudi pod oznakom GL 63 AMG, tako da u ovoj izvedbi 5,5-litreni V8 motor nudi fascinantnih 557 konjskih snaga i 760 Nm okretnog momenta što je dostatno za (limitiranih) 250 km/h i ubrzanje iz mjesta do 100 km/h za samo 5,5 sekundi. Šteta je samo što u američkim uvjetima strogih ograničenja brzine to ostaje tek podatak za pohvaliti se prijateljima uz piće.

12C737_520

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s