B-klasa dostigla milijun primjeraka

Mercedes Benz B-Klasse, B 200 Natural Gas Drive, (W 242), Paris

Prošlo je osam godina od lansiranja Mercedesove B klase, pet godina od face lifta prve generacije i dvije godine od predstavljanja novog modela. U povijest B klase ovih je dana upisan još jedan značajan datum, prodan je preko milijun komada, pa je i B klasa ušla u Mercedesov sedmeroznamenkasti klub odabranih.

Kada se pojavila predstavljala je revolucije jer je njome Mercedes ušao u automobilski segment u kojemu do tada nije imao predstavnika. Zona kojom su suvereno vladali Scenic, Picasso i slični modeli predstavljala je za Mercedes nešto potpuno novo. Bila je zamišljena kao obiteljski automobil za one koji su prerasli A klasu, zasnovali obitelj ili se ona proširila, živjeli aktivnim životom koji je uključivao i skije, boardove, bicikle,… SportsTourer  je bila najbliža definicija onoga što je B klasa nudila. Prije dvije godine upravo je B klasa okrenula Mercedesove putokaze u budućnost u jednom sasvim novom smjeru. Postala je niža, sportskija i još kompaktnija i ponudila savršenu kombinaciju sportskog dizajna, impresivne dinamike u vožnji i velikog komfora. Upravo to je učinilo B klasu toliko popularnom i dovelo do fenomena pogledamo li populaciju kupaca. Naime, osim mladih i suvremenih obitelji B klasa je postala i omiljen o poslovno vozilo. Osvojila je nagradu Corporate Car oftheYear i učinila poveznicu između poslovnih ljudi i njihovih obitelji. I statistika vezna uz B klasu je zanimljiva: najpopularniji su modeli B 180 s benzinskim i diesel motorom i svaki drži oko trideset posto tržišnog udjela, polovina B klasa je tvornički bila opremljena navigacijskim i infotainment sustavom, a traženi su i NightPackage, te Bi-Xenon svjetla. Zanimljivo je da je oko trećine kupaca B klase prije vozilo automobile nekog drugog branda i da su B klasom ušli u brojnu Mercedesovu obitelj, a najveća tržišta za B klasu su Njemačka i Kina.

B klasa se proizvodi u pogonima u Rastattu i mađarskom Kecskemetu. Tijekom 2014. na tržište dolaze i dva zanimljiva modela koja će obogatiti ponudu koju sada čine tri benzinska i dva diesel motora. Za nekoliko mjeseci stiže B klasa pokretana prirodnim plinom, te Electric Drive izvedba koja će u drugom kvartalu krenuti na američko, a krajem godine i na europsko tržište. S dosegom od 200 kilometara s jednim punjenjem za očekivati je da će privući i nove kupce čime će put do drugog milijuna biti još lakši i kraći.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s