Fuel Duel – Actrosi troše uvjerljivo manje od konkurencije

Od sjevera Finske do juga Italije, od zapada Španjolske od istoka Rumunjske u 22 europske zemlje održano je 1000 Fuel Duel dvoboja u niskoj potrošnji. U tu svrhu 90 Mercedes-Benz Actrosa su na cesti, pretežno tegljačke jedinice modela 1842 LS i LS 1845 sa Euro VI razinom emisije ispušnih plinova.

Do sada su dvoboji uglavnom vođeni u kategorijama do 18 i do 25 tona i u borbi s izravnim europskim konkurentima kamioni s trokrakom zvijezdom su prešli preko 5.000.000 kilometara.

STALNO NAJŠTEDLJIVIJI Mercedes-Benz Actros je osvojio više od 90 posto dosadašnjih dvoboja, uz potrošnju goriva u odnosu na konkurenciju manju za 10,5 posto u prosjeku.

Prvi Fuel Duel održan je u Nizozemskoj prije dvije i pol godine, a uvjeti su ostali nepromijenjeni do danas. Mercedes-Benz Actros preuzima poslove konkurentskog vozila u floti s istim vozačem, opterećenjem i rutama unutar dva tjedna. Vozač prolazi temeljitu Fleet Board pripremu u pratnji profesionalnog trenera ili iskusnog člana Mercedes-Benz Trucks prodajnog tima. Nakon toga, vozač Actrosom obavlja svoje uobičajene poslove sam, uz potporu Fleet Bord sustava telematike. Uz ostalo Actrosi su opremljeni modernim Stream Space kabinama iznimno niskog otpora i niske potrošnje goriva, Mercedes PowerShift economy programom koji podržava ekonomičan stil vožnje, te učinkovitim Bluetec6 motorima. Prediktivni Powertrain Control tempomat (PPC) i Fleet Bord telematika također podržavaju ekonomični stil vožnje.

Martin König, u Mercedes-Benz centru Hildesheim odgovoran za prodaju kamiona, rano je prepoznao mogućnosti koje se nalaze u dvobojima. Radi na četiri od 86 njemačkih dvoboja. Jedan test je već pobijedio, drugi je u tijeku, a dva su u pripremi. “Fuel Duel nudi jedinstvenu priliku da se pokažu prednosti Actrosa za naše klijente na vrlo objektivan način. Istovremeno, vozači mogu naučiti koristiti Fleet Bord Telematiku i kroz nju ispitati i poboljšati svoj ekonomski stil vožnje.”

ULOGA VOZAČA Fleet Board prati i analizira čimbenike važne za potrošnju goriva, poput predviđanja situacija, promjene brzine ili kočenja, reakcija vozača na promjene u prometu…

Ovih dana završio je i jubilarni 1000. Fuel Duel koji je proveden u Kreykenbohm Forwarding Company u Holzmindenu u Njemačkoj. Willi-Ingo Kreykenbohm vodi obiteljsku tvrtku osnovanu 1924.: “Prijateljska, trenutna i brza usluga je naš najistaknutiji princip. To je razlog zašto je pouzdan vozni park od najveće važnosti za nas. Stoga podvrgavamo naša vozila neovisnoj kontroli svaka četiri tjedna. Na taj način možemo osigurati da uvijek imamo spremna vozila s visokom razinom kvalitete.”

Kreykenbohm je osjetljiv na učinkovitosti tegljača, koji sudjeluju u svakodnevnom kontejnerskom prometu između Hamburga, Bremerhavena i vlastitih kontejnerskih terminala tvrtke u Holzmindenu i Adelebsenu. U prosjeku, svaki Kreykenbohmov kamion vozi do 120.000 km godišnje. Prosječna potrošnja goriva bez Actrosa je 29 litara dizela na 100 kilometara i to je bila zadana brojka za Fuel Duel. Actros 1845 LS je još jednom uspio: s prosječnom ukupnom potrošnjom 26,5 litara, jasno je nadmašio konkurenciju.

PLUS Actros koji godišnje prijeđe 120.000 kilometara potroši 3000 litara manje od konkurencije, a važno je i smanjenje CO2 od 7,9 tona.

Na temelju rezultata Fuel Duela pohvale nije zaslužio samo Actros 1845 LS, nego i vozač Christian Krukemeyer za kojega Fleet Board analiza podataka potvrđuje da je pri mijenjanju brzina bio ekonomičan u 89 posto slučajeva. Odlično je koristio raspoložive sustave pomoći, pa ne čudi da je ostvario  9.67 na FleetBoard skali od 1 do 10.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s