Pripremite vozilo za zimske izazove

Zima je pred vratima, iako temperature posljednjih dana više liče na one proljetne. Upravo sada je pravi trenutak za pripremu vozila za zimu i izmjenu guma kako biste prve poledice i snijeg dočekali spremni. Neki se i zimi odlučuju za vožnju na ljetnim gumama uz lance za snijeg u prtljažniku, vodeći više računa o financijama nego o vlastitoj sigurnosti.

PAŽNJA Ljetne gume su neprimjerene za uvjete kada temperature padnu ispod 7°C.

Ljetne gume nemaju učinkovito prianjanje kao zimske jer je mješavina gaznog sloja ljetne gume prilagođena višim temperaturama. Kvalitetna zimska guma zbog mekših i elastičnijih mješavina i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i zadržava prianjanje te tako zahvaljujući obliku dezena gaznog sloja u zimskim uvjetima omogućuje dobro prianjanje i lakše ovladavanje vozilom. Zimske gume nisu samo za sigurniju vožnju u snijegu, nego su izuzetno važne i za sigurnu vožnju na niskim, zimskim temperaturama.

GAZNI SLOJ Ukoliko već imate zimske gume, prije zimske sezone provjerite dubinu gaznog sloja. U Hrvatskoj je zakonom definirana minimalna dubina profila od 4 mm.

Mjerenja izvršite na unutarnjem i vanjskom rubu gaznog sloja. Tlak u gumama utječe na upravljivost automobila, kočenje i iskoristivost goriva, a ujedno se nepravilno napuhana guma brže i neravnomjerno troši. Barem jedanput na mjesec provjerite i po potrebi prilagodite tlak u gumama, a podatak o preporučenoj vrijednosti tlaka zraka za vaše vozilo potražite u priručniku za vlasnika vozila. Rotiranje guma (prednje/stražnje) doprinosi njihovom ravnomjernijem habanju, čime možete produžiti životni vijek guma, a i osigurati uravnoteženiju upravljivost i prianjanje vozila. Gume bi trebalo rotirati približno svakih 5.000–7.000 kilometara.

ZA SIGURNU VOŽNJU VAŽNO JE REDOVITO ODRŽAVANJE VOZILA Zimi je na primjer osobito važno redovito provjeravati stanje kočnica, svjetala i zimske opreme. Osim guma, kočnica, upravljačkog mehanizma i svjetala ima još puno drugih uređaja koje treba povremeno, a prije zime i pravodobno i pažljivo provjeriti, na primjer akumulator, rashladni sustav, sustav za dovod zraka u vozilo itd. Stoga je pravi trenutak da dogovorite kontrolni pregled kod servisnih savjetnika Automobila Škojo i provjerite stanje vašeg vozila uoči vozački najzahtjevnijeg doba godine. Ukoliko nemate zimske gume, u tijeku je i akcijska ponuda kotača s kvalitetnim zimskim gumama i originalnim čeličnim naplacima.

Osim svih navedenih savjeta nemojte naravno zaboraviti voziti oprezno i prilagođeno uvjetima na cesti. Tako će vožnja na odgovarajućim gumama, uz odgovorno održavanje vozila i pravu mjeru opreza vožnja biti užitak i u hladnijim mjesecima te u prvom redu sigurnija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s