Mercedesovi brzinski rekordi prije 80 godina

Rekordne vožnje u različitim uvjetima i na različitim udaljenostima bile su od 1934. fiksni dio godišnjeg trkaćeg kalendara i svojevrsna preteča utrkama 750-kilogramskih formula. Oni su služili kao dokaz tehnološke stručnosti i bili su pažljivo praćeni u javnosti. Te, 1936. u vrijeme Olimpijskih igara u Berlinu, Daimler-Benz, izumitelj automobila, slavio je svoj 50. rođendan. Tradicionalno posvećena natjecanjima, tvrtka je imala dodatni motiv za lansiranje senzacionalnog automobila. Tadašnji najjači konkurent, Auto Union, bio je tek petogodišnjak.

Na pozivu novinarima stajalo je da će na autocesti Frankfurt Heidelberg današnjoj A5 biti obavljeno testiranje guma. Zapravo je u suradnji s jednim od tada najboljih vozača Rudolfom Caracciolom na šasiji prvog “Silver Arrow” trkaćeg automobila W 25 usavršena karoserija glatka kao niti jedna prije, a kotači su u velikoj mjeri integrirani u tijelo automobila. Ideja je došla od mladog dizajnera Josefa Müllera. Nakon sastanka u zračnom tunelu graditelja zrakoplova Zeppelina u Friedrichshafenu, u siječnju 1935. napisao je memorandum s jasnim zaključkom: u budućnosti će biti neophodno prekrivanje kotača za dostizanje velikih brzina. Caracciola je imao izbor između dva vjetrobranska stakla i zbog bolje vidljivosti se odlučio za ravni.

TURBO MOTOR Druga inovacija je bila 12-cilindrični turbo motor s obujmom od 5,58 litara i snagom od 453 kW (616 KS), a do početka 1938., Mercedes-Benz inženjeri su uspjeli podići snagu na 562 kW (765 KS).

“Testiranje guma” zakazano za 26. listopada 1936. bio je dan velikih uspjeha. Novi rekord glasio je 364.38 km/h, što je prosjek oba smjera, izmjeren za jedan kilometar s letećim startom. Rekord je oboren unatoč činjenici da je snažni vjetar na prvoj vožnji načinio udubljenje na tankoj karoseriji iznad otvora za hlađenje, čime se značajno pogoršala aerodinamika. Na sljedećoj vožnji prosječna brzina bila je 366,9 km/h, a apsolutni rekord od 372,102 km/h izmjeren je na povratnoj vožnji.

POBOLJŠAN REKORD Na sljedećoj vožnji (5 kilometara s letećim startom), Caracciola je poboljšao postojeće rekorde na 340.554 km/h (prethodno: 312,419 km/h), nakon čega je zbog vjetra testiranje prekinuto.

Nastavljena su u studenom uz obaranje još nekoliko rekorda i za to doba senzacionalno snimanje obaranja rekorda iz zrakoplova.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s