A-klasa. Neki novi klinci

A-Klasse

Doprinos srebrne trokrake zvijezde automobilskom svijetu bit će u povijest upisan zlatnim slovima. Ne samo zbog duge tradicije (najstarija europska tvornica), raširenosti na svim kontinentima, nebrojenih inovacija, tehničkih unaprjeđenja ili kontinuiteta uspješnog poslovanja, već i zbog statusa koji imaju među ljubiteljima automobila. Sjetimo se samo u koliko se filmova i(li) televizijskih serija pojavio i to u jednoj od glavnih automobilskih uloga. Godinama je statusni simbol i godinama ga se veže uz određene poslovne i dobne krugove.

A klasa koja se pojavila 1998. godine bila je ispred svoga vremena i simbolično je okrenula smjer vjetra kojim će Mercedes krenuti u budućnosti. Mali, gotovo gradski automobil, nezamisliv s Mercedesovim znakom pokušao se približiti i onima koji na Mercedes nisu ni pomišljali. Mnogima je bio drugi Mercedes u kući, ali je bilo i sve više onih kojima je bio prvi – i jedini. Ovim je automobilom Mercedes pod svoje okrilje doveo mlade, obitelji, žene,… Slijedila je B klasa koja je pratila rast obitelji i činilo se kako je priča zaokružena jer SUV, a osobito limuzinski segment su bili nedodirljivi. Čak prilično konzervativni, u trajnoj ljubavi s populacijom starijom od pedeset i više godina.

A onda je na prošlogodišnjem ženevskom salonu za mnoge uslijedio šok. A klasa se iz monovolumena pretvorila u kompakt za kojim se okreću mladi, u najslabijoj izvedbi ima preko 100 konjskih snaga, a raspon seže sve do 350 konjskih snaga u A 45 AMG modelu. Liste narudžbi nove A klase višestruko su nadmašile listu tugujućih za prošlom. Samo godinu dana kasnije, ovog proljeća u Genevi, stigao je CLA kao potvrda da je Mercedes odlučio potpuno presložiti gamu i okrenuti novu stranicu u bogatoj povijesti. Dopuna CLS game Shooting Break modelom, prije nekoliko dana prikazani koncept GLA na salonu u Shangaiu potvrda su smjera kojima je Mercedes odlučio krenuti. Sve ukazuje na značajno proširenje game u kojoj bi svaka klasa imala svoju klasičnu, coupeovsku, karavansku i SUV izvedbu, ali uz puno više slobode nego do sada i puno manje međusobnih dodirnih točaka, osobito kada je u pitanju dizajn. A-Klasse

Rezultati se već vide kroz povećani interes mladih i onih koji do sada nisu pomišljali na Mercedes kao rješenje svojih automobilskih problema. Potvrđuje to i interes publike pokazan u Splitu i Zagrebu kada su Automobili Škojo prestavili CLA, te činjenica da nisam jedini koji u glavi ima, sada već nekoliko, Mercedesovih modela koje bih rado posjedovao prije 55. godine života.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s