C-klasa. Poželjna dvadesetogodišnjakinja

06A4659 0006

Iako je jedan od klasičnijih primjeraka Mercdesovih limuzina, vjeran trovolumenskoj filozofiji i konzervativnijim linijama, C klasa mi posljednjih dana golica maštu. Na cesti djeluje snažno, samouvjereno, baš kao da je u travnju proslavila dvadeseti rođendan. Upravo toliko traje jedan od najpopularnijih Mercedesovih modela koji je kroz vrijeme dobio i druge karoserijske inačice, u ponudi je desetak motora, a u svoje ga je filigranske ruke uzeo i slavni AMG. Opremili su ga 6.2-litrenim V8 motorom koji daje 457, 487 ili čak 507 konjskih snaga.

Daleko od toga da me ne bi radovalo vozilo koje iz mjesta do 100 km/h dođe za tek nešto više od četiri sekunde, ali nisu vremena za takve investicije. Glas razuma ipak spušta pogled među CDI motore koji pružaju dosta zadovoljstva s daleko manjom potrošnjom, višestruko manjom emisijom CO2, a time i trošarinom, uz još uvijek solidne performanse. Konkretno, C200CDI nudi 136 konjskih snaga, ubrzanje iz mjesta do 100 km/h za 9,2 sekunde i najveću brzinu od 218 km/h. Sasvim dovoljno i sasvim razumno, osobito uzmu li se u obzir podaci o potrošnji (5,9/4,1/4,8) i emisiji CO2 (125 g/km).

Iako bi srce htjelo jednog AMG-a u karavanskoj izvedbi, tako da ni obitelj ne trpi zbog očeve želje za moćnim strojem, savršenom upravljivosti i gotovo motociklističkim ubrzanjem, ipak se razum vraća već spomenutom C200 CDI. Ključni argument je cijena koja ovih dana naprosto „izuva iz cipela“ jer Automobili Škojo C200CDI nude za 31.990 eura do registracije, a oprema uključuje i dvozonski klima uređaj, MP3 audio sustav, te lijevane kotače od lakog metala. A za 3.000 eura više može imati i 34 konjske snage više, ići 232 km/h, treba 8,4 do 100 km/h i zove C220CDI.

Na žalost ili na sreću probudim se u trenutku kada trebam odlučiti: cash, leasing, bakina kuća i okućnica,…. Nije lako sanjati dvadesetogodišnjakinje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s