Nova tehnologija: Samo sjedite u automobil i recite mu gdje želite ići

car2x1

Mercedes ponovno ne oklijeva i do kraja godine će u serijsku proizvodnju uključiti i Car-to-X sustav razmjene informacija među vozilima. Kao dio Intelligent Drive strategije Mercedes će kroz Car-to-X sustav omogućiti razmjenu značajnih informacija o stanju u prometu, stanju prometne infrastrukture, te potencijalnim opasnostima na koje nailazite. Cilj je opasnosti svesti na najmanju moguću mjeru i u budućnosti automobile učiniti imunima na nezgode s najtežim posljedicama.
Car-to-X sustav koristi sve već poznate senzore koje automobil posjeduje uključujući i kamere i radare, tako da možete provjeriti situaciju iza ugla, otkriti opasnosti u magli ili noći, a sada o svemu tome obavijestiti i druge sudionike u prometu. Car-to-X sustav je u mogućnosti učiniti budućnost, ne samo sigurnijom nego i štedljivijom. Naime, u stanju je analizirati stanje u prometu, ritam semafora i na vrijeme vas maknuti iz gužve ili zone velike potrošnje goriva. Sustav radi u kombinaciji sa Smartphone uređajima i aplikacijom Digital DriveStyle i u stanju je pratiti sve opasnosti od oštećenja ceste, prometnih nezgoda, do vozila koja se autocestom kreću krivim smjerom ili nevremena u koje ćete za nekoliko kilometara ući. Osim što će Car-to-X sustav biti dostupan krajem godine za sva nova Mercedes vozila, moći će se i naknadno ugraditi u starije modele. Smisao je da što više vozila i vozača koristi sustav kako bi se što više informacija slijevalo u sustav i razmjenjivalo među vozilima.

car2x2
Uzmemo li u obzir da su uobičajeni dijelovi opreme adaptivni tempomat koji nadzire razmak među vozilima i brzinu njihova kretanja, vrhunska svjetla i IC nadzor neosvijetljenog područja, nadzor nehotičnog napuštanja cestovnog traka, nadzor mrtvih kutova retrovizora i karoserije,…. čini se uskoro ostaje vam jedino sjesti u Mercedes i dovoljno razgovijetno reći kamo želite. Sve drugo Mercedes će odraditi za vas. Još nedavno to nas je fasciniralo u SF filmovima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s