Arocs – Nova snaga u građevinarstvu

arocs4

Osvajači Amerike imali su misiju poput današnjih građevinaca na velikim projektima širom svijeta. Probiti se kroz divljinu, donijeti dašak civilizacije i omogućiti ostalima da koliko toliko funkcioniraju i uspostave uvjete za normalan život. Možda ovo zvuči poput ludila jer svi su kontinenti otkriveni, svijet je premrežen prometnicama raznih vrsta,…Kakvu bi to divljinu trebalo osvajati? Odgovor je vrlo jednostavan kroz samo dva primjera: izgraditi autocestu kroz vrleti kojima samo divokoze hode ili izgraditi hidroelektranu na riječnom toku udaljenom 100 kilometara od posljednjeg naselja. Do mjesta radova treba dopremiti ljude, mehanizaciju, opremu, organizirati život usred ničega. Za takve poslove morate imati vozila bez promila improvizacije. Pouzdana, čvrsta, izdržljiva i ako je ikako moguće ekonomična, jer ni benzinska postaja nije baš iza ugla.


Upravo navedene karakteristike bile su vodilje Mercedesovim stručnjacima u stvaranju novog Arocsa, nove generacije građevinskih kamiona nastalih na osovi najnovijeg Actrosa. Po prvi puta građevinci su dobili i svoje ime i na neki su se način distancirali od vrhunski opremljenog i do posljednjeg detalja ušminkanog novog Actrosa. No, radi se samo o prvom dojmu jer sve tehnologije koje krase Actrosa u svojoj grubljoj i izdržljivijoj inačici dostupne su na Arocsu. EuroVI motori, Powershift3 automatski mjenjači samo su dio 110-godišnjeg iskustva ugrađenog u Arocsa. Motori su redni šestcilindarski s rasponima obujma od 7,7, 10,7, 12,8 i 15,6 litara, okretnim momentom od 1.000 do 3.000 Nm i snagom od 238 do 625 konjskih snaga raspoređenom u čak 16 opcija. Dodamo li tomu nehabajuću motornu kočnicu ili High Performance Brake s enormnih 475kW jasno je da problema neće biti ni na uzbrdicama, ali ni na nizbrdicama. Na raspolaganju su i Offroad, odnosno Power programi vožnje, odnosno mjenjači s 8, 12 ili 16 stupnjeva prijenosa, a ukoliko baš želite možete imati i Arocsa s ručnim 9 ili 16-stupanjskim mjenjačima. Neukroćena snaga je beskorisna, ali o tome su Arocsovi konstruktori itekako vodili računa i ponudili tri varijante pogona na sve kotače uz sačuvani precizan prijenos snage i rafinirano upravljanje. U ponudi su šasije širine 834 i 744 milimetra ovisno o tomu hoće li Arocs biti više orijentiran prema bespućima ili nešto boljim uvjetima. Bez obzira na to vozač će imati vrhunske uvjete u jednoj od sedam kabina u ponudi (širine 2,3 ili 2,5 metara) i visine S (1,7), M (2) i L (2,3 metra) uz najveću visinu stajanja od 1,99 metara. S obzirom na ekstremne uvjete eksploatacije osmišljeni su posebni štitnici motora, mjenjača, hladnjaka, svjetala, rukohvati i sva potrebna ojačanja za uvjete ekstremne eksploatacije.

arocs10
Istovremeno unutrašnjost je na razini cestovnih krstarica poput Actrosa, pretvaraju Arocsa u kolegu na kojega se možete osloniti i radujete se ponedjeljku ujutro.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s