Sprinter sa 4×4 sustavom preuzetim iz ML i GL klase

1.2 Sprinter 319 Bluetec 4X4 ( Panel van )

Kako se moglo i očekivati, ponuda novog Sprintera obogaćena je ovih dana inačicom s pogonom na sve kotače – Sprinterom 4×4. U pravom trenutku jer uz blato, snijeg i led su pravo okruženje za ovog posebnog snagatora. Prije svega namijenjen je profesionalcima čiji je posao vezan za bespuća u čemu će im bogata specifična oprema biti itekako korisna.

Sprinter je tako opremljen posebno razvijenim 4ETS elektronskim sustavom kontrole proklizavanja koji tijesno surađuje s ESP-om i pruža zavidnu razinu sigurnosti i na najtežim terenima. Dodatno može biti unaprijeđena opcijskim DSR sustavom nadzora brzine spuštanja čime je mogućnost nezgode izazvane konfiguracijom terena svedena na najmanju moguću mjeru. Sustav je preuzet iz ML i GL klase gdje se višestruko dokazao. Snaga motora prenosi se u omjeru 35:65 između prednje i stražnje pogonske osovine, a 4ETS sustav kontroliranim rasporedom snage uspješno odrađuje posao tri blokade diferencijala.

Za ekstremne uvjete na listi dodatne opreme je i reduktor prijenosa s faktorom 1.42 koji smanjuje brzinu, ali povećava zakretni moment i omogućava svladavanje i najtežih prepreka. Ulazni i izlazni kutovi su povećani u odnosu na klasični Sprinter i sada su 28°sprijeda i 27°straga. Zbog korištenja u bespućima standardna oprema je i 100-litarski rezervoar, a sve izmjene i dodaci donijeli su tek 115-1356 kilograma više u odnosu na klasičnu verziju. Kretanje u prirodi podrazumijeva i brigu za prirodu, pa tako Sprinter 4×4 ima pogonsku OM651 grupu koja zadovoljava EuroVI standarde, a dostupna je u dvije izvedbe snage sa 129 i 163 konjske snage, te trolitreni V6 OM642 sa 190 konjskih snaga. Slabiji motori troše tek 0,3 litre više zbog pogona 4×4 dok se kod V6 motora potrošnja nije mijenjala u odnosu na 4×2 verziju.

1.2 Sprinter 319 Bluetec 4X4 ( Panel van )

Podrazumijeva se da su u Sprinteru 4×4 dostupni svi sigurnosni sustavi kao i u 4×2 modelu, od nadzora stabilnosti, nadzora držanja vozne trake do Bluetooth sustava, Becker navigacije, snažne klimatizacije,… U odnosu na običnog Sprintera 4×4 verzija će u Njemačkoj biti skuplja za 8391€, dok će doplata za reduktor prijenosa biti 534€.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s