Nezaustavljiva obitelj – Pogon na sve – za sve

GLA 220 CDI 4MATIC, Orientbraun met., (X156), 2013

Kada se u ožujku slijedeće godine novi GLA 4Matic pojavi na cestama Mercedesova obitelj automobila s pogonom na sva četiri kotača prestići će fascinantnu brojku 60. Korisna 4×4 tehnologija logični je dio Mercedesova SUV programa raspoređenog u GLA, GLK, M, GL i G klasu, ali je sastavni dio i kompaktnog, odnosnog luksuznog segmenta, pa je i u modelima C, E, S, CLS i CL.

Mercedes-Benz Compact Cars Family

Za ove je modele u ponudi nova generacija permanentnog pogona na sva četiri kotača 4Matic koji ovisno o uvjetima raspoređuje snagu među kotačima.  Sadržava i najnoviju inovaciju Mercedesovih stručnjaka PTU Power Take-off Unit koji je integriran u 7G-DCT automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Omogućava nebrojene kombinacije odnosa snage na prednjoj i stražnjoj osovini u ovisnosti o stanju kolnika i prijanjanju pojedinog kotača. Nije zanemariva ni razlika u težini u odnosu na 4×4 pogone koje koristi konkurencija jer je 4Matic preko 25 posto lakši što rezultira boljom uravnoteženošću automobila, ali u konačnici i manjom potrošnjom, te manjim zagađenjem okoliša. Sustav 4Matic je zamišljen kao pomoć vozaču „tamo gdje treba – što je bolje i brže moguće“ pa je tako za uključivanje pojedinog kotača u pogon ili povećanje snage na njemu potrebno tek nekoliko milisekundi. Kada se putem elektronike sustav umreži s ABS-om, ESP-om u drugim sigurnosnim elektronskim sustavima, rezultat je maksimalna stabilnost i sigurnosti i u najtežim uvjetima. Istovremeno, za idealne uvjete na cesti sustav nudi i ECO mod u kojemu se snaga distribuira samo prema kotačima jedne osovine uza smanjene otpore, potrošnju i emisiju štetnih plinova. Druga je krajnost opcija Race Start ugrađena primjerice u A 45 AMG koja omogućava najbolji mogući start bez rasipanja energije na proklizavanje. Mercedesovi kompaktni modeli  (A, B, CLA) u prvih su devet mjeseci pronašli 303.599 kupaca, uz porast od čak 68,8%, a za očekivati je da će ovom rastu u zimskim mjesecima pomoći i modeli s 4Matic pogonom.

GLA 220 CDI 4MATIC, Orientbraun met., (X156), 2013

Ipak, u mjesecima pred nama jednu činjenicu nikako ne treba smetnuti s uma – čak i najbolji pogoni na četiri kotača su bespomoćni i beskorisni bez zimskih guma. Samo uz njihovu pomoć je moguće povećati koeficijent trenja između kotača i kolnika koji na zasnježenom kolniku moeže biti i trostruko manji nego na suhom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s