SLT – Actros i Arocs za posebne situacije

Mercedes-Benz Actros 4163 SLT Heavy Haulage Transport
Mercedesov A Team kojega čine dobro poznati i višestruko provjereni Actros, Arocs, Antos i Atego dobio je prije nekoliko dana i vrhunske predvodnike – SLT izvedbe Actrosa i Arocsa. Radi se o posebno dizajniranim modelima za transport specijalnih tereta sve do onih ukupne mase 250 tona.

Transporti specijalnih, predimenzioniranih, osobito teških tereta, za transportnu su industriju oduvijek bili vrhunski izazov, ali i poslastica. Malo je onih koji se uopće mogu upustiti u takve poslove, a još je manje onih koji im za takve poslove mogu ponuditi odgovarajuću opremu. Mercedes-Benzov SLT program predstavlja vrh ponude i namijenjen je specijaliziranim tvrtkama za neuobičajene transporte. Mercedes-Benzovi stručnjaci su uspjeli odgovoriti izazovima specijalnih transporta poput velike snage motora, izuzetno opterećene spojke, kretanja malim brzinama uz otežano hlađenje motora i mjenjača, pa sve do konstrukcijskih elemenata koji omogućavaju i najzahtjevnije transporte tereta poput vjetroelektrana, zrakoplova, silosa i drugoga. Pojedinačno SLT modeli mogu povući do 250 tona, a u konfiguraciji vlaka, tri tegljača spremna su i za izazove do 750 tona dužina i do 100 metara.


Novu SLT generaciju čine Actros SLT i Arocs SLT na sedam različitih šasija i pogona i tri veličine kabina. Actros je u ponudi sa Big Space i Giga Space kabinama visina 2.500 milimetara, a Arocs sa Big Space i StreamSpace kabinama visine 2.300 milimetara. Za Actrosa su u ponudi 6×4 i 8×4 pogoni i raspone osovina 3400 i 4000 milimetara, a za Arocs 6×4, 8×4, 6×6, 8×6, i 8×8 pogoni uz međuosovinske razmake od 3300, 3900, 4200 i 4850 milimetara. SLT modeli prepoznaju se po posebno dizajniranim sklopovima za dodatno hlađenje izvedenima iza kabine, te po specijalnim spojnicama za rudo sprijeda i straga. Unutrašnjost je na razini top modela tegljača u špediciji uz posebne dodatke potrebne za siguran transport najsloženijih tereta. Radio uređaji, reflektori, specijalna signalizacija i posebni sustav klimatizacije dio su serijske opreme.
SLT modele pokreće OM473 motor obujma 15,6 litara u tri izvedbe snage sa 517 KS i 2600 Nm, 578 KS i 2800 Nm i 625 KS i 3000 Nm okretnog momenta. Zbog predimenzioniranih tereta i na ovom kamionu sve mora biti predimenzionirano, tako je motorna kočnica proračunata na 646 KS, a retarder i spojka su spojeni u jedan sklop nazvan TurboRetrderClutch proračunat na 476 KS. SLT-i su jedini u ponudi specijalnih tegljača sa 16-stupanjskim automatskim mjenjačima opremljenim posebnim programima za specifične transporte. Izmjena stupnjeva prijenosa je 20 posto brža nego kod prethodne generacije, a suvremena elektronika omogućava centimetarske pomake kamiona i tereta u rizičnim situacijama transporta. Motor i prijenos su pripremljeni za najteže transporte i na temperaturama preko 50 celzijevih stupnjeva, a rezervoar od 900 litara jamči autonomiju i tijekom dugih noćnih transporta.


Iako se čini kako za ovakva vozila nema previše posla, broj narudžbi je u stalnom porastu, a zanimljivo je da je od 1995. do danas broj specijalnih transporta, primjerice u Bavarskoj, utrostručen.

Mercedes-Benz Actros 4163 SLT Heavy Haulage Transport

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s