Poslovi za „velike dečke“

IMG_8703
Ako bi pitanje bilo postavljeno što je zajedničko Antonovu, Zagrebtransu, Mercedesu, KüblerSpeditionu i Automobilima Škojo – malo bi odgovora uspjelo povezati baš sve.
Zagrebtrans d.o.o je poduzeće specijalizirano za prijevoze i manipulacije teških i vangabaritnih tereta, koje je osnovano 1989., te danas zapošljava preko 125 djelatnika. Iako na popisu uspješno obavljenih poslova ima brojne specijalne prijevoze, transporte i sastavljanje mostova, vjetroturbina, silosa i lučkih dizalica u zemlji i inozemstvu, javnosti je postala poznatija nedavnim transportom Končarovog transformatora na Filipine po kojeg je u zagrebačku zračnu luku stigao najveći zrakoplov na svijetu Antonov AN-225 Mrija. Fascinantni zrakoplov kojim se obavljaju najzahtjevniji transporti izazvao je ogromno zanimanje javnosti, jer jedini je na svijetu, najveći i najsposobniji.

Tada je, početkom studenog 2013., prijevoz transformatora od pogona do zračne luke povjeren Zagrebtransu koji je upotrijebio dva Actrosa SLT 4160. Tegljač je to koji je jedan od najučinkovitijih na tržištu, a prije nekoliko dana dobio je nasljednika u obliku nove generacije Actrosa SLT. Opremljen je i osposobljen za transporte do 500 tona, a pokreće ga Mercedes-Benzov OM LA V8 16-litreni BlueTec5 motor sa 609 konjskih snaga i okretnim momentom od 2.400 Nm. S dvije upravljive i tri pogonske osovine, mogućnošću kopčanja u konfiguraciju vlaka, posebno prilagođenim mjenjačem, retarderom i sustavom hlađenja s razlogom je omiljen među stručnjacima za specijalne transporte. Jedan od njih je i njemački KüblerSpedition kojemu su povjereni najzahtjevniji transporti poput prijevoza sovjetskog svemirskog broda Buran do Tehničkog muzeja u Speyeru, a koju godinu ranije i legendarnog Concordea do Tehničkog muzeja u Sinsheimu. Oba ova vrlo zahtjevna prijevoza KüblerSpedition obavio je upravo Actrosima SLT.

Zbog specifičnih uvjeta korištenja, brzina koje su nerijetko sporije od ljudskog hoda, ekstremnih fizičkih i temperaturnih opterećenja i enormne odgovornosti zbog vrijednosti transporta, tegljači moraju biti u besprijekornom stanju, spremni za sve izazove. Zato je i jedan od Zagrebtransovih Actrosa SLT stigao ovih dana u Osijek na redoviti servis u Automobile Škojo. Nakon nešto više od 40.000 prijeđenih kilometara podvrgnut je detaljnom pregledu prema standardima proizvođača, a posebna pozornost posvećena je nestandardnoj opremi koja SLT čini drugačijim.

Picture 006
Iako se, na prvi pogled, tvrtke pobrojane na početku čine nespojivo drugačijima, poveznica im je stručnost, odgovornost i predanost poslu. Stoga i ne čudi da upravo njima povjeravaju poslove za „velike dečke“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s