GLA klasa, automobil iz budućnosti

Mercedes-Benz GLA 45 AMG (X 156) 2013
Napredni dizajn, suvremena tehnologija i sva znanja i iskustvo stečena kroz godine razvoja G klase, ML-a i GLK obilježavaju Mercedes-Benz GLA najmlađeg člana A obitelji koji je otprije nekoliko dana u salonima diljem Europe.


Četvrti od ukupno pet novih Mercedes-Benz kompaktnih modela, GLA je prvi SUV koji se može pohvaliti koeficijentom otpora zraka Cd 0,29 čime je osim izazovnih i atraktivnih linija karoserije dobio i značajno manju potrošnju goriva, a time manje zagađenje okoliša. Dostupan je s novom generacijom 4MATIC permanentnog pogona na sva četiri kotača s potpuno varijabilnim momentom, čime se prilagođava uvjetima na cesti i izvan nje i optimalno reagira. Uz to opremljen je brojnim elektronskim sustavima poput ATTENTION ASSIST – otkrivanje pospanosti vozača, COLLISION PREVENTION ASSIST s prilagodljivom pomoći pri kočenju BRAKE ASSIST, koji aktivno sudjeluje u prevenciji sudara pri brzinama od 7km/h naviše.


Kroz bogatu ponude dodatne opreme dostupni su i Lane tracking paket s detekcijom vozila u mrtvom kutu, LaneKeepingAssist za spriječavanje nenamjernog napuštanja vozne trake, te AdaptiveHighbeamAssist. Sustavi poput prilagodljivog tempomata koji nadzire situaciju ispred vozila i reagira na sporija ili zaustavljena vozila, odnosno automatskog kočenja pri brzinama do 200 km/h su dio bogate serijske opreme. Oprema, odnosno uređenje unutrašnjosti i detalji na vanjštini podijeljeni su u tri paketa Style, Urban i AMG Line, a moguće ih je i dopuniti paketima Night i Exclusive. Ponuda motora za sada sadržava dva benzinska i dva dieselska agregata. Svi motori zadovoljavaju Euro6 norme o emisiji ispušnih plinova, benzinci su u rasponu od 156 do 211 konjskih snaga, a dieselski motori od 136 do 170 KS. Vrh ponude je AMG-ov GLA45 s benzinskim turbo agregatom sa 360 konjskih snaga.


Uz GLA je vezano i nekoliko zanimljivosti, poput činjenice da se 95 posto automobila može reciklirati čime su zadovoljene norme koje će tek stupiti na snagu slijedeće godine. U GLA je ugrađena 41 komponenta (ukupne težine 35,9 kilograma) izrađena od reciklirane plastike. Zanimljivo je i da su lukovi oko kotača napravljeni od starih obloga odbojnika, a 46 dijelova (težine 21 kilogram) su načinjeni od prirodnih materijala, poput recikliranog papira. Sve navedeno rezultiralo je smanjenom emisijom CO2 u proizvodnji za čak 60 posto.
U osječkom salonu Automobila Škojo čekaju Vas dva nova Mercedesa GLA, a jedan je na raspolaganju za probne vožnje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s