Crosswind Assist serijska oprema za Sprintere


Sustav pomoći pri udarima bočnog vjetra kojega je Mercedes-Benz razvijao prvo na teretnom programu, a potom, unatrag godinu dana primijenio i na Vitu i Sprinteru, postao je serijska oprema.
Crosswind Assist postaje serijska oprema od lipnja ove godine i ugrađivat će se i na izvedbe koje su konstrukcijski manje osjetljive na bočni vjetar. Sustav je prvotno bio namijenjen modelima čiji je teretni prostor bio zatvoren čvrstima panelima, te minibusevima koji su zbog velike bočne površine jako osjetljivi na udare bočnog vjetra, te podložni zanošenju, odnosno u ekstremnim situacijama gubitku upravljivosti i nadzora nad vozilom.

Sustav funkcionira u suradnji s ABS-om, ESP-om i ostalim elektronskim sustavima nadzora stabilnosti i upravljanja i nadzire bočne sile koje tijekom vožnje utječu na vozilo. Korigira putanju vozila i vozaču i putnicima daje osjećaj sigurnosti i u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Najčešće situacije u kojima se CrosswindAssist aktivira su udari vjetra na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, udari vjetra na izlascima iz tunela, te udari vrtloga vjetra pri mimoilaženju s većim teretnim vozilima. Crosswind Assist je jedan od pet revolucionarnih sustava koje je Mercedes-Benz stavio na raspolaganje kupcima tijekom proteklih godinu dana, a izravno ili neizravno doprinose prevenciji prometnih nezgoda.

Crosswind Assist se aktivira na brzinama iznad 80 km/h i olakšava vozaču nadzor nad vozilom, te smanjuje umor i poboljšava koncentraciju za druge prometne situacije.

Iako se čini kako su takozvane open model izvedbe, poput kipera ili kabina-šasija modela, zbog manjih bočnih projekcija i manje osjetljive na udare bočnog vjetra, u Mercedes-Benzu ništa nisu htjeli prepustiti slučaju, tako da je i za njih Crosswind Assist postao serijska oprema.


Mercedes-Benz još jednom potvrđuje lidersku poziciju u primjeni inovacija, te sustavnu primjenu sigurnosnih sustava kroz cjelokupnu gamu svojih proizvoda. Tako je i Crosswind Assist već prisutan u modelima dostavnog, kamionskog i autobusnog programa. Svojevrsna podizvedba je od ranije dostupna u osobnom programu i nadzire stabilnost vozila pri vuči prikolice.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s