Novi Smart spreman za svakodnevni život

Crashversuch car to car. smart fortwo, C453 gegen S-Klasse, V222

Novi Smart For Two koji je prije nekoliko dana na glamuroznaoj svečanosti predstavljen u Berlinu zadovoljava visoke sigurnosne standarde, od kojih su neki daleko nadilaze zakonske uvjete. To je pokazao nedavni „kućni“ test u kojemu su u svakodnevnu situaciju – mogući sudar stavili novog smarta i Mercedes-Benz S-klase.

Sudar je izveden prema pravilima pedesetpostotnog preklapanja pri brzini od 50 km/h s dvoje dummy putnika u vozilu. Iako je Smart dvosturko lakši i manji, test je pokazao da i u ovako neravnopravnom, ali realno mogućem sudaru, nudi vozaču i putniku realne šanse za preživljavanje.

Novi Smart Fortwo prošao je kroz isti program razvoja sigurnosnih sustava, kao, primjerice, novi Mercedes-Benz S  ili C klase.

Daimler je u novog Smarta ugradio 75 godina iskustva na području sigurnosti i 21 godinu stručnosti i iskustva u izgradnji malih automobila nove generacije.

Crashversuch car to car. smart fortwo, C453 gegen S-Klasse, V222

“Dobro dokazana tridion ćelija i u novom Smartu čini osnovu za sigurnost i u teškim nesrećama. Ćelija osigurava učinkovitu apsorpciju energije u slučaju frontalnog sudara. U tom smislu, zone deformacije su na novom Smartu napravljene najvećim mogućima”, kaže profesor Rodolfo Schöneburg, voditelj odjela sigurnosti vozila pri Mercedes-Benz Cars, opisujući dobar rezultat sudara. “Visok udio čelika ultravisoke čvrstoće osigurava visoku stabilnost putničke kabine. Pored toga, usavršeni zračni jastuci i sigurnosni pojasevi pružaju maksimalnu zaštitu putnika, a zračni jastuk za koljena vozača postao je standardna oprema.”

U skladu sa sigurnosnom filozofijom stvarne sigurnosti Mercedes-Benz već godinama provodi testiranja kompatibilnosti različitih vozila u ovakvim car-to-car crash testovima. Fizika je neumoljiva prema malim i laganim vozilima koja su općenito u nepovoljnijem položaju u odnosu na masivnija vozila s druge strane eventualnog sudara. U sudaru s težim vozilom to može dovesti do većeg usporavanja i većeg utjecaja na sila nastalih u sudaru na tijela putnika.

To je razlog zašto Mercedes-Benz dizajnira strukturu karoserije velikih vozila tako da i one apsorpcijom sila mogu smanjiti opterećenje malih vozila uključenih u nesreću, bez smanjenja zaštite za svoje putnike. Zbog toga Schöneburg dodaje kako i S-klasa, iako u ovom sudaru izgleda poput Golijata, također uvelike pridonosi dobrom rezultatu u ovoj simuliranoj automobilskoj nesreći. Kao što je zanimljiv, pomalo neočekivani uspjeh Smarta u ovom testu, zanimljive su neke brojke kojima se može usporediti ova dva vozila.

Težina Smarta je 1124 kg nasuprot 2308 kilograma S klase.

Izmjerena kinetička energija u sudaru je Smartovih 108,41 kJ, dok je energija S klase 222,61 kJ. Zanimljivo je da u novom Smartu nema aluminija u strukturi karoserije dokje on kod s klase zastupljen sa 14 posto. Visoko snažni čelik ima otprilike jednaki udio (51% u Smartu i 55% u S klasi), ultra snažni čelik u Smartu ima 13-postotni udio, a u S klasi 10 %, dok toplo oblikovani čelik nosi 8% Smartove i 12% karoserije S klase. Podaci koje vozač u svakodnevnom korištenju nema na umu, ali koji jamče sigurnost čak i u ovako težinski neravnopravnim sudarima poput ovoga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s