Mercedes-Benz CLA ključni model za mlađe kupce

Mercedes-Benz CLA 45 AMG

Od europskog lansiranja modela CLA u travnju 2013. Mercedes ih je kupcima širom svijeta isporučio preko 100.000. Ukupno, to znači da je prodaja nove generacije kompaktnih automobila sa trokrakom zvijezdom dosegla brojku od 800.000 jedinica, a samo od početka ove godine prodano je 250.000 komada A, B, GLA i CLA klase.

„Te brojke jasno pokazuju da je naša inicijativa s modelima kompaktne klase dobro odmjerena. Mjesec za mjesecom, ti su modeli nositelji našeg svjetskog rasta“, kaže OlaKallenius odgovoran za marketing i prodaju u Mercedesu.

AMG_A45 + AMG CLA_45_ Bilster_Berg

No, u Mercedesu ne staju, nego se u okviru strategije rasta Mercedes Benz 2020 posvećuju najopsežnijoj inicijativi u povijesti ove renomirane tvrtke. Njihov je cilj zadržati vjernost postojećih klijenata, ali isto tako učiniti brand još privlačnijim novim ciljnim skupinama. Novi kompaktni modeli dokazuju da takva strategija donosi rezultate. Posebno modelima CLA i A klasom širom svijeta pridobijaju nove i znatno mlađe klijente.

CLA je već zabilježio velike uspjehe na američkom tržištu. Svaki četvrti primjerak tog modela vozi američki kupac.

Od trenutka puštanja u prodaju prije godinu dana, u Americi je prodano 27.000  komada CLA. Po prvi puta taj je model na američkom tržištu dostupan za manje od 30.000 dolara. Budući da je CLA Mercedesov prvi kompaktni automobil u prodaji na američkom tržištu, odlučeno je da to bude u varijanti kompaktni coupe.

Istraživanja su pokazala da je prosječna dob CLA vozača u Americi 45 godina, što je 10 godina manje od prosjeka za cijeli Mercedesov rang.

Konkurencija kod ovog modela je iznimno velika – 8 od 10 kupaca ranije je vozilo model konkurentske kuće.

Od rujna prošle godine CLA je dostupan i kao AMG model. Uvođenje CLA 45 AMG bilo je značajno za postizanje održivog razvoja prodaje na ključnom američkom tržištu (20% rasta tijekom prošle godine).

Nakon CLA sredinom srpnja na američkom tržištu je postao dostupan i model B klase Electric Drive, koji će se u Europi pojaviti krajem ove godine. U rujnu Amerikancima slijedi još i GLA u segmentu kompaktnog obiteljskog automobila.

A-Klasse (W176) , CLA-Klasse (C117) und B-Klasse (W246) - 2013

Izvan Amerike, najznačajnije tržište za CLA je zapadna Europa (Njemačka i Velika Britanija), s udjelom od 30%. Na tom je tržištu kompaktni kupe dostupan od sredine 2013., i također oduševljava kupce, kojih je 50% prije toga vozilo neki drugi auto brand.

Većina kupaca svojim izborom odlučuje još naglasiti njegove sportske karakteristike – najpopularnija inačica motora je CLA 250, često u kombinaciji s Noćnim Paketom kao dodatnom opremom. Posebno čest izbor je bijela boja karoserije te unutrašnjost u kombinaciji tkanine i ručno rađene kože crne ili antracit boje, kao i bi-xenon svjetla i posebni sigurnosni dodatak Pre-Safe Brake.

CLA se izrađuje od siječnja 2013. u Mercedesovom pogonu u Kecskemetu u Mađarskoj. Taj je pogon otvoren 2013. i proizvodi i B-klasu kao dio koordiniranog proizvodnog sustava s njemačkim pogonom u Rastattu. Treći proizvod koji će uskoro napuštati proizvodne pogone u Mađarskoj bit će novi CLA ShootingBrake, koji će od sredine 2015. postati peti član kompaktnog obiteljskog postava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s