B klasa Electric drive – Prijatelj okoliša

B-Klasse 2014 B-Class 2014

Lokalno bez emisija, znatno više eko-friendly tijekom životnog ciklusa, 64 posto niže emisije CO2 od  B 180 benzinskog modela…

Visoka kompatibilnost B klase s okolišem sada je potvrđena i od strane inspektora TÜV Süd za tehnički pregled, koji su nagradili električno pogonjeni Mercedesov Sports Tourer Enviromental certifikatom u skladu s ISO standardom TR 14062.

Ova potvrda se temelji na sveobuhvatnoj procjeni životnog ciklusa B-klase s električnim pogonom, te dokumentiranjem svakog detalja utjecaja na okoliš.

“Činjenica da smo u stanju integrirati električni motor i bateriju u savršeno ‘normalnu’ B-klasu ne samo da znači da možemo sastaviti električno pokretane B-klase uz ostala vozila na jednoj proizvodnoj liniji, već je još važnije naglasiti da naši kupci ne moraju napraviti nikakve kompromise u smislu prostranosti, sigurnosti i udobnosti “, objasnio je profesor dr. Herbert Kohler, glavni direktor za zaštitu okoliša u Daimler AG. “B-klasa Electric Drive je važan korak na našem putu prema vožnji bez emisija štetnih plinova.”

Mercedes-Benz analizira usklađenost s okolišem svojih modela tijekom njihova cijelog životnog ciklusa – od proizvodnje, preko dugih godina radnog staža, do njihova recikliranja na kraju života. Ova analiza uvelike nadilazi zakonske zahtjeve, a Enviromental certifikat i dodatne informacije su dostupne javnosti, kao dio “Life Cycle” dokumentacije, na http://www.mercedes-benz.com.

Tijekom svog životnog ciklusa, koji obuhvaća proizvodnju, korištenje preko 160.000 km i recikliranje, B-klasa Electric Drive emitira CO2 koje su 24 posto (7,2 tona – koristeći EU mix struju), ili 64 posto (19 tona – koristeći struju iz hidroelektrane) niže od onih od B 180 – unatoč višim emisija iz proizvodnog procesa.

To je prvenstveno zbog iznimne učinkovitosti elektromotora, što dovodi do značajne prednosti u fazi korištenja. Ključni faktor je genijalni sustav za upravljanje energijom: radar-based regenerativni sustav kočenja, primjerice, osigurava optimalnu rekuperaciju energijom kočenja i povrata energije natrag u bateriju. To dodatno povećava učinkovitost pogonskog sustava te omogućuje još veće domete. Emisije CO2 tijekom faze korištenja ovise o načinu proizvodnje električne energije koja se koristi za punjenje baterija. U 160.000 km uporabe, nova B-klasa Electric Drive (NEDC potrošnja u kombinaciji s 16,6 kWh/100 km) daje 11,9 tona CO2, uz pretpostavku korištenja mix električne energije u EU.

B-Klasse 2014B-Class 2014

 

Kada struja za napajanje električnog vozila generiraju hidroelektrane, utjecaji na okoliš koji se odnose na proizvodnju električne energije se gotovo u potpunosti mogu izbjeći. B 180 (NEDC potrošnja kombinirano 5,4 l / 100 km) s druge strane emitira tijekom faze korištenja 23,8 tona CO2.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s