Novi praktični doprinosi viziji vožnje bez nesreća

Divizija komercijalnih vozila Daimler AG nastavlja s aktivnostima na poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa. Cilj je izbjeći opasne situacije i time ostvariti viziju vožnji bez nesreća. U tu svrhu u komercijalnim će vozilima u bliskoj budućnosti biti lansirani novi sigurnosni sustavi, te intenzivirana realizacija autonomne vožnje.

“Vizija vožnji bez nesreća je naša pokretačka snaga. Kontinuirano razvijamo nove sigurnosne sustave, te ih puštamo na tržište. Koliko brzo ih možemo primijeniti znatno ovisi o tome koliko brzo potrebni zakonski okvir može biti izrađen. To znači da trebamo potporu u političkoj sferi. Kao pionir sigurnosti tehnologije, mi ćemo aktivno sudjelovati u ovom socijalnom dijalogu”, rekao je Dr. Wolfgang Bernhard, član Daimler Uprave za kamione i autobuse, na ovogodišnjem “Shaping Future Transportation – Campus Safety” eventu u Berlinu.

Raznolik raspon vozila – od kombija do tegljača s poluprikolicom i od zglobnog autobusa do super high-decker touring autobusa – demonstrirali su u Berlinu mogućnosti pomoćnih sustava koje je razvio Daimler. Oni pokrivaju široki spektar od pomoći pri bočnim udarima vjetra za kombije do novog sustava zaštite ATC anti-jackknife sustav u zglobnim autobusima.

Jedan od sustava na kojem trenutno Daimler radi je i zrcalo kamera. Monitori u kabini u suradnji s vanjskim kamerama značajno poboljšavaju vidljivost za vozača i smanjuju rizik od nesreća. Manji otpor vjetra u usporedbi s konvencionalnim vanjskim retrovizorima dodatno smanjuje potrošnju goriva. Daimler također nastavlja razvoj Active Braking Assista, koji u sadašnjoj, trećoj generaciji (ABA3) je u stanju zaustaviti kamion ili autobus ako je suočen s preprekom. Prema riječima stručnjaka, više od polovice svih naleta straga uključuju teška komercijalna vozila što se može izbjeći na ovaj način.

ACTIVE BRAKING ASSIST U sljedećoj fazi razvoja, sustav će biti u mogućnosti otkriti pješaka i biciklista i na odgovarajući način reagirati.

BLIND SPOT Inovacija koju će Daimler Trucks staviti u serijsku proizvodnju u doglednoj budućnosti, kao prvi proizvođač u svijetu. Stručnjaci procjenjuju da ovaj sustav koji detektira pješake u vozačevu mrtvom kutu, ima potencijal da spriječi polovicu svih kamionskih nesreća s pješacima i biciklistima.

LANE ASSIST Danas već daje optičko i zvučno upozorenje kada kamion napustiti svoj vozni trak, a sljedeća faza je aktivno zadržavanje kamiona u svojoj traci i usmjeravanje u slučaju opasne situacije.

Svaki od novih sustava pomoći i sigurnosti će smanjiti broj nesreća. Njihova inteligentna kombinacija će u budućnosti omogućiti i samostalnu vožnju. Kamioni su predodređeni za taj razvoj. Automobili u prosjeku prelaze tek nešto manje od 12.000 km godišnje, a kamioni i preko 130.000 km, često na monotonim rutama.

U srpnju 2014. Mercedes-Benz je predstavio Kamion budućnosti 2025 opremljen Highway Pilot sustavom. U svibnju ove godine Daimlerje dobio prvu dozvolu za cestovnu uporabu za Freightliner Inspiration kamion, također opremljen Highway Pilotom, u američkoj saveznoj državi Nevadi. Testiranje na javnim cestama je neophodno na putu prema tržišnoj primjeni ove tehnologije. Daimler Trucks će početi testiranja i na njemačkim cestama u bliskoj budućnosti. Odgovarajuće pripreme su već u tijeku, jer političari moraju omogućiti puštanje autonomnih kamiona na cestu. Prednosti u smislu više sigurnosti i učinkovitosti u prijevozu robe su očiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s