A-klasa, osvježena nova generacija

Kada se pojavila, A klasa je uzburkala svjetsku automobilsku javnost. Bio je to ulazak Mercedesa u zonu u kojoj ga nitko nije očekivao, još manje priželjkivao. Uslijedili su burni mjeseci izazvani izbjegavanjem istrčalog soba i svi su mislili da je legendarni Mercedes-Benz na koljenima. No, Mercedes je povukao potez koji je još jednom šokirao i ugradio ESP kao dio serijske opreme u A klasu. Time je praktično započela nova era automobilske sigurnosne povijesti. U bajkama bi pisalo: „Živjeli su dugo, sretni i veseli…“, a onda je 2012. uslijedio novi šok. Nova A-klasa je načinila radikalan odmak od prethodne serije i ponovno postala uspješna. Učinila je brand Mercedes-Benz mlađim, atraktivnijim i još naprednijim. Privukao je mlađu populaciju koja do tada nije ni pomišljala na kupnju Mercedesa.

FRESH Facelift koji je učinjen ovih dana ispunjava želje mnogih kupaca za još više udobnosti bez gubitka dinamičkih performansi.

Novom generacijom A-klase, Mercedes-Benz usklađuje sukobljene ciljeve: sportske performanse i veću udobnost. U nekoliko trenutaka, na dodir gumba, omogućava to Dynamic select sustav koji je u stanju promijeniti karakteristike automobila u posebno udoban, sportski ili učinkovit mod. Mercedes-Benz je također povećao raspon dostupnih motora. A 160 sa 75 kW (102 KS) je novi entry-level model, a novi prvak učinkovitosti sa 80 kW (109 KS) je 180 d BlueEFFICIENCY. Dramatičnim dizajnom u stilu uspješnog Mercedes AMG Petronas Formula 1 tima, poseban model “Motorsport edition“ posebno će se svidjeti obožavateljima utrka. Mercedes-AMG 4MATIC 45 također je profitirao modelskim faceliftom. S 280 kW (381 KS) i maksimalnim okretnim momentom od 475 Nm, AMG-ov entry-level model je svjetski najmoćniji kompaktni sportski model.

VIŠA RAZINA Revidirani prijenosni omjeri, fino aerodinamičano ugađanje i novi predprogrami vožnje podižu učinkovitost na višu razinu, ističući potrebu za vodstvom u ovom tržišnom segmentu.

Brojne su mjere za poboljšanje učinkovitosti poduzete na osvježenoj A-klasi. Nov je i ručni mjenjač u modelima 250 i 250 Sport, 220 d je sada 5 kW (7 KS) moćniji nego prije sa 130 kW (177 KS), dok motori u sportskim modelima 250 Sport i 250 Sport 4MATIC sada razvijaju 160 kW (218 KS) umjesto dosadašnjih 155 kW (211 KS). Ukupno, modelski raspon sada sadržava 17 verzija.

INOVACIJA U kombinaciji sa 7G-DCT mjenjačem s dvostrukom spojkom, A-klasa sada ima “Launch Assist” za još bolje ubrzanje iz mirovanja.

Mercedes-Benz je također iskoristio facelift A-klase kao priliku za primjenu nove nomenklaturu za varijante pogona u ovom modelu serije. Dok benzinci nemaju sufiks, malo slovo “d” zamjenjuje prethodni “CDI” – 200 CDI sada se zove 200 d. Modeli 200 d 4MATIC, 220 4MATIC, 220 d, 220 d 4MATIC, 250 4MATIC, 250 Sport i 250 Sport 4MATIC su opremljeni Dynamic Select kao standard. Sustav je također uključen kao standard u svim modelima sa 7G-DCT, AMG Line i sa nižim ovjesom. Dynamic Select je dostupan na zahtjev za sve ostale varijante motora, osim dva modela BlueEFFICIENCY.

Nova generacija A-klase je prvi Mercedes-Benz model koji će biti dostupan s opsežnom smartphone integracijom: od početka 2016. Infotainment-sustav Apple® CarPlay® i MirrorLink® će postati dostupni.

Apple® CarPlay® Sustav podržava telefoniranje, navigaciju i slušanje glazbe, primanje i slanje SMS i e-mail, kao i Siri glasovno upravljanje.

Aktualna generacija A-klase ušla je na tržište u rujnu 2012. Zbog velikog uspjeha u svijetu, osim u Rastattu, od kolovoza 2013. proizvodi se i u finskom Valmet Automotive. Prodaja je skočila za više od 46% u Velikoj Britaniji prošle godine, a za više od 51% na tržištu Kine. Međutim, većina modela A-klase i dalje se prodaje kupcima u Njemačkoj.

ČINJENICA Svaki drugi vozač Mercedes-Benz A-klase ili B-klase, GLA ili CLA u Njemačkoj i zapadnoj Europi prije je vozio konkurentski automobil.

U slučaju A-klase, ne manje od dvije trećine europskih kupaca dolaze iz konkurentskih brandova. Mercedes-Benz brand također je doživio primjetno pomlađivanje od uvođenja novih kompaktnih modela. Danas, prosječna dob europskih vozača vlasnika nove A-klase je oko 13 godina manja nego u prethodnom modelu serije. U Kini je prosječna starost 34 godina.

Osvježenu je A-klasu moguće naručiti od 3. srpnja, a prve isporuke se očekuju krajem rujna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s