Inteligentna proizvodnja Sprintera u pogonu Ludwigsfelde

Doista je tiho u pogonu za proizvodnju Sprintera, južno od Berlina. Neočekivano tiho za mjesto gdje nastaje više od 200 velikih kombija svaki dan. Nekada je ovdje uz montažnu traku bilo bezbroj žica košara, polica i nosača punih materijala, a zaposlenici su sami morali uzimati prave dijelove za svaku postaju montaže, sada scenom dominiraju “driverless transport trucks”.

DRIVERLESS TRANSPORT TRUCKS Tvornički ransporteri koji opskrbljuju montažno osoblje na liniji s unaprijed pripremljenim dijelovima koji stižu iz logistike za točno određeni kombi koji je u tom trenutku u procesu sastavljanja.

“Mercedes-Benz Ludwigsfelde pogon je presedan kada je riječ o inteligentnoj proizvodnji vozila. Tako bi u budućnosti pogoni trebali izgledati. Izvrstan, sofisticiran proces, precizno označavanje, vrlo učinkovita logistika i besprijekorno sastavljanje”, kaže Sebastian Streuff, direktor Mercedes Benz Werk GmbH Ludwigsfelde. “U posljednje dvije i pol godine, pogon Ludwigsfelde je uzeo svoju budućnost u svoje ruke s visoko kvalificiranom i visoko motiviranom radnom snagom. Danas je svijetli primjer korištenja inovativnih proizvodnih sustava u Mercedes-Benz Vans proizvodnoj mreži. Stoga sam izrazito zadovoljan da se ovdje u Ludwigsfeldeu oblikuje budućnost.”

S oko 2000 zaposlenih, Mercedes-Benz Ludwigsfelde je jedan od najvećih industrijskih poslodavaca u Brandenburgu i Daimlerova treća najveća tvornica kombija u svijetu. Ludwigsfelde je jedini europski proizvodni pogon u kojem se rade otvorene varijante Mercedes-Benz Sprintera (pickup i šasije/kabine). U 2014. tvornica je povećala proizvodnju za 13 posto, na više od 48.200 jedinica. Ovaj pozitivan trend se nastavlja i u 2015., uz iskorištenost kapaciteta na vrlo visokoj razini. Od 1991. je više od 600.000 vozila napustilo ovu tvornicu, koja pokriva ukupnu površinu od 540.000 četvornih metara, s proizvodnom površinom od 182.000 četvornih metara.

IMPRESIVNO Ovdje se proizvodi više od 200 kombija dnevno u dvije smjene, a izvoze ih u oko 130 zemalja.

Od kraja 2012. pogon Ludwigsfelde je poduzeo velike korake u smislu učinkovitosti u cijelom procesu montaže vozila. Glavni cilj je bio poboljšati suradnju između montaže i logistike. Stručnjaci su ispitali cijeli proces od dobavljača do točke na kojoj je dio je instaliran na liniji.

Složenost procesa i koordinacija između montaže i logistike je izuzetno visoka: na proizvodnoj liniji zaposlenici sastavljaju Sprintere u više od 350 različitih kombinacija, ovisno o međuosovinskom razmaki, težini, motorizaciji ili boji. Kao posljedica toga postoji drugačiji slijed za svako vozilo, odnosno svaki Sprinter treba imati različite komponente. Zahvaljujući sofisticiranom IT umrežavanju, točno određeni dijelovi za svaki Sprinter pripremaju se u carset košaricu i dostavljaju na traku.

POTPUNA AUTOMATIZACIJA Driverless transport trucks brinu o istovaru potpuno automatski izravno na liniji, a sve što radnik mora učiniti je uzeti točan dio i precizno ga ugraditi.

Prednosti su jasne: uvelike je poboljšana ergonomija radnih stanica, kraće su pješačke udaljenosti, omogućen je izravan pristup materijalu, više je prostora na liniji i smanjuje se rizik nesreća zahvaljujući izostanku viličara.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s