Smartphone – rješenje parkirnih problema

 

Sustav pogoni NFC tehnologija (Near Field Communication)

Većina ljudi danas pri ruci ima smartphone. Koriste ih u razne svrhe, a u vozilima Mercedes-Benza uskoro će se moći koristiti kao auto ključ, ali i kao daljinski upravljač za parkiranje.
Bit će dovoljno da držite telefon uz kvaka za otvaranje vozila i moći ćete ga otključati smartphoneom. Iza ovog zgodnog sustava krije se sigurnosni sustav NFC tehnologije (Near Field Communication). NFC je međunarodni standard za prijenos i beskontaktnu razmjenu podataka na kratkoj udaljenosti od nekoliko centimetara. Do sada, ova tehnika se uglavnom koristila za razmjenu podataka između različitih elektroničkih uređaja kao što su smartphone i tablet. Kako bi sustav funkcionirao moraju biti blizu jedan drugome, nije potreban poseban postupak registracije za povezivanje tih uređaja međusobno. Blizina sprječava pogreške prilikom dodjeljivanja parova i jamči sigurnost. I u drugim područjima svakodnevnog života NFC tehnologija postaje sve važnija, pa je svakodnevno prisutna za bezgotovinsko plaćanje manjih iznosa (micropayments) u supermarketima.

OPREMA Mercedes-Benz koristi NFC sučelje u blizini ručice vozačevih vrata. Ukoliko je smartphone NFC-sposoban i opremljen Secure SIM-om, može se koristiti kao sustav za autorizaciju ulaska u vozilo i vožnje.

Olakšava parkiranje u ograničenom prostoru

Uska parkirališna mjesta i garažni prostori nerijetko su noćna mora vozačima. Zahvaljujući Remote Parking Pilot aplikaciji za pametne telefone, parkiranje, ulaženje i izlaženje iz vozila postaju pravo zadovoljstvo. Sustav nadzire vozilo putem Smartphone aplikacije i Bluetooth povezivanja. Sustav je posebno koristan osobama s ograničenom mobilnošću, RemoteParking Pilot omogućuje vozilu da se daljinskim komandama postavi u položaj koji olakšava ulazak i izlazak iz automobila. Roditelji također mogu imati velike koristi jer više ne moraju napustiti djecu dok manevriraju u skučenom prostoru.

ČEKATE DA ON PARKIRA Uz Remote Parking Pilot, cijela obitelj može na sigurnom čekati dok vozilo nije u položaju koji im omogućuje siguran ulazak ili izlazak iz vozila.

Da biste koristili ovu pogodnost, vozačev smartphone mora biti unutar oko tri metra od vozila. Aplikacija je dostupna putem raznih app trgovina. Vozač mora otključati vozilo prije nego što se sustav pokrene, te odabire jedan od dostupnih manevara za vođenje auta iz parkirališta.

Vozač na smartphoneu mora davati suglasnost za pojedine faze parkiranja

Isto tako, prije parkiranja, vozač može odabrati jedan od parkirnih scenarija – na primjer paralelno ili okomito parkiranje, lijevo ili desno, naprijed ili natrag. Vozilo se kreće po zadanom scenariju sve dok vozač i dalje daju potvrdu na smartphoneu. Vozač prati proces izvan vozila, a još uvijek ima potpunu odgovornost za vozilo tijekom cijelog postupka parkiranja.

Remote Parking Pilot može raditi samo uz ultrazvučne parking senzore. Novorazvijeni sustav iz Mercedes-Benza je dostupan u kombinaciji s opcijskim Parking Pilotom s 360° kamerama, KEYLESS-GO sustavom i automatskim mjenjačem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s