Sprinter proslavio dvadeseti rođendan


Velika pozornica postavljena je za svjetski broj jedan u svijetu kombija: Sprinter je u Mercedes-Benz pogonu u Düsseldorfu proslavio 20. rođendan. Više od 250 gostiju, uključujući političare, ekonomiste i novinare, te radnike iz šest svjetskih pogona u kojima se proizvodi Sprinter u Njemačkoj, Argentini, Kini, Rusiji i SAD-u prisustvovali su slavljuu Düsseldorfu.
Sprinter oduševljava kupce od 1995., a sada je na cestama u više od 130 zemalja kao “svjetski kombi” među komercijalnim vozilima. Više od 2,9 milijuna Sprintera isporučeno je kupcima od početka proizvodnje.

Mercedes-Benz Sprinter je jedan od bestselera u svom segmentu. Mercedes-Benz Vans prodao je preko 186.000 Sprintera u svijetu u 2014. što je povećanje od dvanaest posto u odnosu na prethodnu godinu i novi rekord. Sprinter nastavlja tu priču o uspjehu i u tekućoj godini: u prvih šest mjeseci 2015. isporučeno je 89.500 Sprintera kupcima diljem svijeta, odnosno četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

PROIZVODE I SUBOTOM Na tragu velike potražnje kupaca u Europi i SAD-u, osigurana je izvrsna iskoristivost kapaciteta u njemačkim tvornicama u Düsseldorfu i Ludwigsfeldeu proteklih mjeseci, gdje su uvedene posebne smjene i rad subotom.

Kada je lansirao prvi Sprinter 1995., Mercedes-Benz Vans je prepoznao znakove vremena i potrebe kupaca. Uspostavljeni su visoki standardi kvalitete, kako u razvoju tako i u proizvodnji. Od samog početka krasi ga dinamičan dizajn, više od 1000 varijanti, učinkoviti motori, primjerna sigurnosna oprema i ergonomski savršen kokpit. Na inovativni koncept nadovezuje se izvanredna kvaliteta proizvoda i zadovoljni kupci. Na početku devedesetih, dolazeća i rastuća kurirska industrija daje dodatni poticaj prodaji Sprintera jer je bio u mogućnosti udovoljiti zahtjevu visokih kilometraža bez problema i neplaniranih ulaganja. Sučelje između vozila i vozača je osmišljeno kako bi bilo apsolutno funkcionalno i ponudio značajke do tada dostupne samo u osobnim automobilima.

Tvornica Düsseldorf ima veliku ulogu u uspjehu Sprintera. Više od 65 posto svih modela Sprintera se proizvodi u Porajnju. Držeći korak s visokim zahtjevima kupaca, 6500 zaposlenih u Düsseldorfu trenutno rade u posebnim smjenama i subotom i proizvodi više od 725 vozila dnevno. Sprinter se proizvodi u Düsseldorfu od 1995. Ubrzo nakon lansiranja, godišnja proizvodnja probila je 100.000 barijeru već 1996. Druga generacija Sprintera stigla je 2006., a novi je uslijedio 2013. Od početka proizvodnje prije 20 godina, nekih 2,4 milijuna Sprintera napustilo je tvornicu u Düsseldorfu. Od 2006., drugi Sprinter nastaje i u Ludwigsfeldeu na jugu Berlinu. U 2014. proizvodnja je porasla za 13 posto, na više od 48.200 jedinica, a ovaj pozitivan trend se nastavlja u 2015., uz iskorištenost kapaciteta i dalje na vrlo visokoj razini s preko 200 kombija svaki dan.

Proizvodnja u Južnoj Americi započela je još 1996.: Sprinter se proizvedi u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu. Od 2012. tvornica nosi ime legendarnog Juan Manuela Fangia, gdje oko 1600 radnika proizvodioko 15.000 Sprintera godišnje za kupce u Latinskoj Americi. Od 2011. Sprinter se proizvedi i u Fuzhou tvornici u Kini. U Fujian Benz Automotive oko 1600 zaposlenih proizvoditi tri različita modela Sprintera s različitim dužinama tijela i odgovarajućih sjedećih konfiguracija za kinesko tržište. Kupci u potrazi za pouzdanim i sigurnim prijevozom putnika mogu birati između 14, 17 ili 20 mjesta, ovisno o njihovim zahtjevima.

RUSKI CLASSIC U 2013. prva generacija Sprinter doživjela je renesansu u Rusiji: od tada se proizvedi kao “Sprinter Classic” u Nižnji Novgorodu, 100 km istočno od Moskve.

Mercedes-Benz Sprinter Classic proizvodi po licenci partner tvrtke GAZ. Zahvaljujući 6700 prodanih vozila Sprinter Classic je najpopularniji Mercedes-Benz van u Rusiji, te je Mercedes najprodavaniji uvozni van brand u Rusiji. Sprinter je također vrlo dobro primljen u Sjevernoj Americi. Sjevernoamerički kupci su također brzo prihvatili nove značajke van proizvoda za tamošnje tržište tamo: visoku nosivost, nisku potrošnju goriva i voznu dinamiku sličnu onoj u osobnom automobilu. Nakon Njemačke SAD je sada drugo po veličini tržište prodaje za Sprinter.

Mercedes-Benz Vans će investirati 450 milijuna eura u modernizaciju obje njemačke tvornice. Ova sredstva će ojačati dugoročno konkurentnost u tom segmentu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s