Promoviran Autopilot – sustav polu autonomne vožnje

Dr. Wolfgang Bernhard, član Daimler AG Uprave odgovorne za Daimler kamione i autobuse, i Winfried Kretschmann, ministar-predsjednik države Baden-Württemberg, ušli su u povijest. Kao vozač i suvozač putovali su Autocestom 8 između Denkendorfa i Stuttgarta, prvim serijski proizvedenim autonomnim kamionom. Radi se o standardnom Mercedes-Benz Actrosu opremljenom inteligentnim Highway Pilot sustavom načinjenom za ovaj test autonomne vožnje na javnim cestama. Kamion je registriran kao test vozilo, a test organizacija TÜV Rheinland prethodno je pregledala vozilo i izdala stručno izvješće. Na toj osnovi vlada Baden-Württemberga izdala je posebnu dozvolu za prometovanje.

“Baden-Württemberg je rodno mjesto automobila, a Daimler razvija i proizvodi automobile koji postavljaju standarde u svijetu. Mjestimično samostalna i neovisna vožnja označava da je počelo novo doba mobilnosti. To predstavlja važan korak prema inteligentnijem i iznad svega učinkovitijem korištenju raspoložive infrastrukture. Autonomna vožnja i umrežena vozila poboljšat će tijek prometa i mogu igrati odlučujući ulogu u smanjenju prometnih gužvi i smanjenju pritiska na vozača.”, naglasio je ministar-predsjednik Kretschmann.

“Planiramo postaviti ispitno polje za samostalnu i djelomično autonomnu vožnju, koje će biti otvoreno za potencijalno učinkovite tehnologije. Ovaj projekt omogućava tehnologiju i infrastrukturu potrebnu za testiranje i ispitivanja na autocestama, ruralnim i urbanim cestama. Također je namijenjen za promicanje razvoja pravnog okvira za autonomnu vožnju.”

“Današnja premijera je daljnji važan korak prema tržišnoj zrelosti autonomne vožnje kamiona – i prema sigurnom, održivom cestovnom teretnom prijevozu budućnosti. Tijekom svjetske premijere našeg Freightlinera u SAD u svibnju, najavili smo da će pilot uskoro biti testiran na njemačkim cestama – i samo pet mjeseci kasnije smo postigli ovaj privremeni cilj na čemu sam zahvalan vladi Baden-Württemberga, koja nam je dala aktivnu podršku. Pravi promet je apsolutno presudan za razvoj ove tehnologije do tržišne zrelosti. Mi smo sada u mogućnosti nastaviti dalje”, rekao je član Izvršnog odbora Daimlera, dr Bernhard.

Verzija Highway Pilota instalirana u Actrosu omogućuje polu-autonomnu vožnju. To znači da autopilot može upravljati kamionom po autocestama, vozač zadržava punu odgovornost, treba pratiti promet u svakom trenutku i mora biti u stanju intervenirati u bilo kojem trenutku. Sustav uključuje prednji radar i dvostruku kameru, te dokazane sustave pomoći, kao što je Adaptive Cruise Control+. Tehnologija je prilagođena za uporabu na javnim cestama, a glatka interakcija između komponenti opsežno je testirana kroz 20.000 kilometara na testnim rutama u Njemačkoj i SAD-u.
Highway pilot je u mogućnosti odgovoriti na nepredviđene okolnosti. Ukoliko se vrijeme ili cestovne oznake pretjerano pokvare, sustav traži od vozačada ponovno preuzme upravljanje. Vozač ima dovoljno vremena za to, a ukoliko ne reagira na zvučni i vizualni signal Highway Pilot automatski sigurno zaustavlja kamion.

PREDNOSTI AUTONOMNE VOŽNJE

1. Poboljšava sigurnost: Highway Pilot sustav nikada ne pati od umora ili postaje rastresen – uvijek je 100 posto aktivan.

2. Autonomni kamioni poboljšavaju učinkovitost: zahvaljujući optimalnoj promjeni stupnja prijenosa, ubrzanju i kočenju troše manje goriva – što zauzvrat smanjuje emisije CO2. Daimler Trucks očekuje uštede do pet posto, a konzultantska tvrtka Frost & Sullivan procjenjuje smanjenje na oko sedam posto.

3. Sjedalo u ovakvom kamionu je daleko atraktivnije jer sustav uvelike smanjuje stres u kokpitu. Budući razvoj će omogućiti vozačima da skrenu pozornost na obavljanje popratnih aktivnosti poput završetka administracije na tablet PC-u.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s