Djeca isprobala vožnju potpuno autonomnim Actrosom

Mercedes-Benz Actros s Highway pilotom ponovno je krstario cestom, ali ovaj puta bez političara i medijskih djelatnika, već zbog Geniusovih malih reportera Emme Reinke (11 godina) i Nicka Hoffmanna (10 godina). Ovo dvoje školaraca imalo je ekskluzivnu priliku iskusiti vožnju autocestom u kabini autonomnog kamiona. Na autocesti A8 između Denkendorfa i zračne luke Stuttgart su imali dovoljno vremena da postave najvažnija pitanja Enricu Wohlfarthu, koji je odgovoran za kamion kao inženjer u razvojnom odjelu Daimler Advance.

Emma i Nick su veliki ljubitelji tehnologije i novi reporteri Geniusa, Daimlerove MINT inicijative obrazovanja. Kratica MINT označava predmetna područja matematike, informacijske znanosti, prirodnih znanosti i tehnologije. Pod motom “Više znatiželje – svjetlija budućnost” cilj Geniusa je probuditi djecu i interes mladih ljudi u tim predmetima na više načina. Želja je pojednostaviti i približiti znanja o tehnologiji vozila na jasan i ilustrativan način. U rasponu od pogonskog sustava i sigurnosti u cestovnom prometu do aerodinamike i dizajna – “Genius” sudjeluje u ciljanom poticanju mladih talenata u ovom području.

INICIJATIVA Genius dugoročno radi na suzbijanje pada interesa među mladima za tehničke teme. Pogotovo se to odnosi na djevojke koje su još uvijek nedovoljno zastupljene u tehničkim disciplinama.

Nakon što je pokrenuo Actros i usmjerio ga ka autocesti, Enrico Wohlfarth aktivirao je Highway Pilot koji zahvaljujući računalnoj kontroli, GPS podacima, kao i ugrađenim kamerama, radarima i senzorima uvijek zna gdje je vozilo. Tako prilagođava brzinu i automatski usmjerava kamion tako da može optimalno voziti i slijediti tijek prometa. Iako fascinirani, kritičkim okom, junior novinari su još jednom provjerili da stvarno nema noge na pedalama i da se volan stvarno sam okreće.

Otkako je početkom listopada na ovoj cesti Mercedes iskušao Highway Pilota, povijesnom, prvom djelomično autonomnom vožnjom kamiona iz serijske proizvodnje kamiona na njemačkim autocestama za potrebe ispitivanja, do sada su ga iskušali premijer Baden-Württemberga Winfried Kretschmann, njegov pomoćnik za promet Winfried Hermann te predstavnici brojnih medija. Geniusovi junior novinari su prva djeca na svijetu koju je autocestom vozio autonomni Actros.

ISKUSTVO Emma i Nick su zaprepašteni kako Highway Pilot može u cijelosti samostalno svladati stop-and-go promet. Kamion vozi samostalno do izlaza s autoceste, nakon čega zahtijeva od vozača preuzimanje upravljanja.

Emma želi znati: „Je li bilo čudno prvi puta voziti autonomni kamion?” „Bilo je vrlo uzbudljivo“ – bio je iskren Enrico Wohlfahrt. Priznaje da je, naravno, bio malo nervozan kada je prvi put skinuo ruke s upravljača, ali u međuvremenu je prešao toliko kilometara da je sada vožnja potpuno opuštena. Putovanje je trajalo prekratko za Emmu i Nica. „Kakva šteta da je gotovo, bilo je zabavno”, kaže Nick. Nakon ovog uzbudljivog popodnva zaključuje: „Osjećao sam se vrlo sigurno, iako Enrico nije imao ruke na upravljaču.”

Genius je kod njih definitivno uspio u stvaranju inspirativnog entuzijazma za tehnologijom. Emma smatra da je Enricov posao inženjera super: „Zato što razvija moderna vozila za budućnost.” A tko zna, u nekoliko godina ovo dvoje juniora možda postanu znanstvenici koji će raditi na automobilim budućnosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s