E-klasa samostalno krstari Nevadom

Nova Mercedes-Benz E-klasa je prvi svjetski automobil iz serijske proizvodnje kojemu je dodijeljena test dozvola za autonomnu vožnju u američkoj saveznoj državi Nevadi. Dozvola je izdana u vrijeme vodećeg sajma za potrošačke tehnologije Consumer Electronics Show “CES” u Las Vegasu, i tri E klase iz serijske proizvodnje krenule su na samostalnu vožnju.

BOGATO OPREMLJENO Da bi vozilo dobilo dopuštenje autonomne funkcije vožnje koja se ispituje, test vozila prethodno moraju biti bogato opremljena posebnim hardverom i softverom.

To uključuje dodatne senzore, modificirani upravljač i prilagođeni ESP. To s novom Mercedes-Benz E-klasom nije problem jer je u serijskoj opremi već intenzivno opremljena inteligentnom tehnologijom. To znači da je, u svrhu testiranja, samo potrebno napraviti neke manje softverske izmjene DRIVE PILOT upravljačke jedinice.
Thomas Weber, član Upravnog odbora Daimler AG, Grupa za istraživanje i Mercedes-Benz Cars razvoja, ponosno ističe: – Činjenica da je Mercedes-Benz prvi svjetski proizvođač automobila kojemu će biti dodjeljena takva dozvola, pokazuje da smo korak naprijed kada je riječ o autonomnoj vožnji. Nova E-klasa je, dakle, još jedan veliki korak prema potpuno automatiziranim vozilima – zaključio je.

NEVADA NA ČELU Nevada je ponosna što služi kao mjesto gdje Daimler, međunarodni lider automobilske tehnologije, može istražiti i testirati mogućnosti svog najmodernijeg autonomnog vozila. U suradnji s revolucionarnim, održivim i nadahnutim stvaralaštvom, Nevada želi biti na čelu u nastajanju inovativnih tehnologija – rekao je guverner Brian Sandoval.

Ispitivanja samostalne vožnje dopuštena su na svim međudržavnim i državnim autocestama u Nevadi. Od ljudi se očekuje samo ulazak, pokretanje sustava i izlazak na odredištu. Autonomne testne vožnje u svakodnevnom prometu će provoditi posebno obučeni test vozači.

DVA PUTNIKA Odjel za motorna vozila Nevade(NDMV) je odredio da na testnim vožnjama u vozilu mora biti jedan putnik za volanom i drugi putnik u vozilu. Ispitna vozila identificirali su crvenom registarskom pločicom rezerviranom za autonomnu vožnju.

Nevada je donijela propise o autonomnoj vožnji u lipnju 2011. godine te se vidi kao pionir. Pustinjska mreža državnih cesta, krajolik i volumen prometa su odličan presjek uvjeta na cestama u SAD-u. Dva self-driving kamiona Daimler su u pogonu na javnim cestama Nevade od svibnja 2015. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s