Nova E-klasa: Najinteligentnija poslovna limuzina

Neizvjesnost je trajala dugo, mašta je bujala, a mudro dozirano objavljivanje zanimljivosti i detalja dodatno je pojačavalo doživljaj. Napokon se dogodila detroitska premijera i online premijera nove E klase. Kako je američko tržište jedno od najznačajnijih za E klasu, Detroit kao kultno mjesto američke auto industrije odabran je za lansiranje nove uzdanice s trokrakom zvijezdom. Iako je u doba interneta i mobilnih komunikacija teško ovako veliki projekt držati u tajnosti, Mercedesovim je stručnjacima ipak uspjelo poneki detalj sačuvati za sam čin predstavljanja.

Novi je model nešto veći i lakši od prethodnika, uz prepoznatljive elemente viđene na S i C klasi s kojima dijeli modularnu MRA platformu na kojoj je nastala. Nova je E klasa duga 4922 mm, dok joj je međuosovinski razmak 2939 mm.

ZNAK RASPOZNAVANJA Na prvi pogled osnovni znak raspoznavanja bit će maske hladnjaka, jedna s tradicionalnim znakom na poklopcu motora za osnovni i Exclusive model, dok je veliki znak na samoj maski rezerviran za verzije Avantgarde i AMG.

Kako se moglo i očekivati oprema će biti vrlo bogata, uz naglasak na sigurnost i udobnost. Uz sada već uobičajene elektronske sustave asistencije i zaštite, bogat je i popis dostupne dodatne opreme, a uz atrakrtivna i funkcionalna Multibeam LED svjetla, novitet su stražnja svjetla s efektom zvjezdane prašine.

STRAŽNJA SVJETLA Dizajneri su stvorili stražnja svjetla koja stvaraju dojam zvjezdane prašine, mliječne staze ili sjajnog traga mlaznoga motora. Ovaj efekt postignut je inovativnom tehnologijom reflektora s posebno konfiguriranom strukturom površine stražnjih svjetala, inovacijom čuvanom upravo za novu E klasu.
POLUAUTONOMNO UPRAVLJANJE Vrhunac je sustav poluautonomnog upravljanja koji je u mogućnosti samostalno upravljati automobilom na autocestama do 130 km/h, te vrlo koristan Remote Parking Pilot sustav kojim se mobilnom aplikacijom obavlja parkiranje, odnosno izlazak sa parkirnog mjesta.

Kako izvana, tako ni iznutra E klasa ne bježi od popularnih C i S klase. Uostalom, zašto mijenjati pobjednički tim. Nešto moderniji izgled, uz apsolutnu posvećenost funkcionalnosti i udobnosti i ovdje su bili imperativ. Velike mogućnosti personalizacije vozila, uz impresivne zaslone veličine 12,3-inča, odnosno digitalnu instrument ploču te središnji zaslon, pretvoriti će svaku E klasu u vrhunski ured na kotačima, ali i obiteljsku oazu. Materijali su vrhunski, mnogo je mogućnosti odabira boja i dezena, a ambijent je moguće osvijetliti u čak 64 boje, sve zahvaljujući LED tehnici.

BURMESTER Zvučnu kulisu osigurava 3D Surround sustav Burmester s 23 zvučnika pažljivo raspoređena po kabini.

Nova je E-klasa dostupna s dva četverocilindrična motora, benzinskim E200 (184 KS) i turbodizelskim E220d (195 KS). Ponuda će biti proširena dizelašima sa 150 KS i šesterocilindričnim s 258 KS, te benzincima sa 183, 245 i 333 KS, te Plug-In Hybridom s 286 KS. Mercedes za model 220d navodi prosječnu potrošnju od samo 3,9 l/100 km, a za benzinac također nevjerojatnih 5,9 l/100 km. Sve će verzije standardno biti opremljene novim 9-stupanjskim 9G-Tronic automatskim mjenjačima, a kupcima će uz standardni biti ponuđena još dva ovjesa Direct Control i Air Body Control.

Kako iznenađenjima iz Mercedesa nema kraja, jedno lijepo povezuje novu E klasu i Hrvatsku. Dubrovnik i okolica bit će domaćin Mercedesu od veljače pa sve do travnja i ugostiti nevjerojatnih 15.000 uposlenika, trgovaca, zastupnika, uvoznika i novinara iz 160 zemalja na europskom predstavljanju nove E klase.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s