Mercedes Maybach S-klasa, model za šefove država

Tradicionalno prvi, tradicionalno najbolji – Mercedes je još jednom potvrdio svoju inovativnost i predanost poslu. Posebna verzija Mercedes-Maybacha je prvo vozilo s najvišom razinom balističke zaštite VR10 za civilna vozila. Ovaj standard propisuje da karoserija i prozori uz ostalo moraju biti u stanju izdržati udare metaka s jezgrom od kaljenog čelika ispaljene iz jurišne puške. Kada je u pitanju zaštita od eksplozije, u skladu s Direktivom ERV 2010, Mercedes-Maybach S 600 Guard također vodi u luksuznoj klasi, čime ističe svoju ekskluzivnu poziciju u segmentu zaštite VIP putnika.

Mercedes-Maybach S-klase kombinira savršenstvo S-klase s ekskluzivnošću Maybacha. Dug je 5453 mm s međuosovinskim razmakom od 3365 mm, što je 20 cm više u odnosu na dimenzije S-klase s dugim međuosovinskim razmakom. Putnici na stražnjim sjedalima imaju najviše koristi od tog povećanja, kao i od standardne opreme koja uključuje vrhunsku udobnosti i najnoviju tehnologiju.

 

Šefovima država i poslovnim liderima putovanje nikada nije bilo tako udobno i istodobno tako sigurno kao u novom Mercedes-Maybach S 600 Guard. Oklopna verzija ovog Mercedesa pruža najvišu razinu balističke i protueksplozijske zaštite koja je na raspolaganju za civilna vozila, a u isto vrijeme nudi nenadmašnu prostranost, udobnost i luksuzne značajke s posebnim osjećajem privatnosti. Dio koncepta zaštite je i diskrecija, pa je potrebno vrlo oštro oko za razlikovanje oklopne verzije Maybacha od modela iz serijske proizvodnje.

MOBILAN U SLUČAJU NAPADA Niz posebnih tehničkih značajki također osigurava da Maybach S-klasa ostaje mobilan za vrijeme i nakon napada, te je stoga u stanju izaći iz opasne zone.

Novi Mercedes-Maybach S 600 Guard je službeno certificiran od strane balističkih tijela u Ulmu, te po prvi put ispunjava uvjete za VR10 zaštitu klijenata u skladu s Direktivom BRV 2009 Verzija 2 (neprobojna vozila).

Vozilo također ima ERV 2010 (Explosive Resistant Vehicle), a kriteriji za ispitivanje koji se koriste kako bi se utvrdio ovaj rejting nisu u javnoj domeni. Nakon pregleda njemačkog Saveznog ureda za kriminalističke istrage, vozilo je odobreno bez ikakvih ograničenja. Načelo integrirane zaštite temelji se na dugogodišnjem Mercedes-Benzovom iskustvu u izgradnji vozila za posebne zaštite. Ključna prednost je izvanredna čvrstoća i stabilnost zahvaljujući specifičnom pojačanju osnovne konstrukcije koje je integrirano u fazi proizvodnje karoserije. Već u toj fazi, zaštitne komponente od posebnog čelika integrirane su u šupljine između strukture tijela i vanjske površine.

Posebni aramidni i PE dijelovi osiguravaju dodatnu zaštitu na posebno kritičnim točkama, kao što su spojevi i otvori pružajući sveobuhvatnu balističku zaštitu. Prozori su fiksni i bitan dio zaštitnog sustava, a posebna pažnja posvećena je odabiru odgovarajućih materijala i debljine. Prozori su obložene polikarbonatom na unutarnjoj strani i imaju izvrsne vizualne karakteristike, bez obzira na njihovu laminiranu strukturu.

CIJENA Mercedes-Maybach S 600 Guard stoji 470.000 eura + državna davanja.

Osim novog Mercedes-Maybach S 600, Mercedes-Benz Guard trenutno uključuje S-klasu, G-klasu i GLE oklopljene modele. Mercedes-Benz uz šest svojih modela nudi i široku paletu dorade vozila za posebne zaštite od bilo kojeg drugog proizvođača.

POVIJEST Počelo je 1928. Nürburg 460 modelom, kada je Daimler-Benz postao prva tvrtka koja je tvornički dorađivala limuzine za zaštitu osoba od pucnjeva i eksploziva. Mercedes-Benz je s vremenom razvio posebno zaštićene varijante prestižnih vozila, kao što su “Grand Mercedes” 770 i 500. Car Hirohito osobno je odabrao oklopni “Grand Mercedes” kao svoj službeni automobil. Danas se vozilo isporučeno 1935. može vidjeti u Mercedes-Benz muzeju u Untertürkheimu.

Mnogi političari i šefovi država slijedili su carev primjer i povjerili svoju sigurnost Mercedes-Benz Guard odjelu. Od 1965. nadalje Mercedes-Benz je ponudio brojne modele s posebnom zaštitom. Uz legendarni Mercedes-Benz 600 i Pullman iz 1970-ih i 1980-ih godina slijedili su 280 SEL 3.5 i V8 S-klasa, 350 SE/SEL i 450 SE/SEL kao i 380 SE/SEL, te 560 SEL. Od 1979. Mercedes-Benz je također ponudio G-klasu sa zaštitnim sustavima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s