Daimler hackaton – genijalne inovacije razvijene u 24 sata

Kako se zdravlje i mobilnost uklapaju zajedno? Hoće li autonomni automobili postati pokretne fitness sobe? Kako će pametne kuće komunicirati s našim automobilima? Na prvom Daimler hackathonu ove godine oko 50 učenika je radilo na temama zdravlja i mobilnosti, te pametnih kuća i mobilnosti. Cilj koderima i web dizajnerim bio je razviti program za inovativne ideje u roku od 24 sata i žiriju potvrditi svoj potencijal. Pojam hackathon kombinira riječi “hacking” i “maraton” i ujedinjuje zabavno kodiranje, upornost, timski duh i malo sna – segment koji su sastavni dio programa.

INCEPTOR Ideja tima “Inceptor” s naslovom “Infotainment može biti velik, Infotainment može biti opasan”, žiriju je bila najuvjerljivija.

O čemu se radi? Razvijeni “Infotaintment manager” sprječava nesreće pomoću podataka iz vozačevih vitalnih znakova i okolice. Na primjer poruke i pozivi će se vraćati natrag i odbijati od vozača dok njegova/njezina razina stresa ne bude dovoljno niska da komunikacija s drugima postane bezopasna.

“Toliko uzbudljivih ideja je ovdje stvoreno. Ovaj je projekt pobijedio jer rješava svakodnevni problem, sprječavajući nesreće uzrokovane stresom ili distrakcijom”, obrazlaže Anke Kleinschmit, član žirija i voditelj Corporate Research & Sustainability odjela. “Digitalizacija također utječe na vitalnost i fitness, a imamo toliko novih mogućnosti da se integriraju u autu. U budućnosti možete napraviti trening mišića na primjer kad ste zapeli u prometu, uzeti powernap strane pritiskom na gumb ili jednostavno izmjeriti svoje vitalne znakove u autu.”

ZDRVLJE Hack za zdravlje je ujedno i tema kojom su natjecatelji osvojili drugo i treće mjesto.

Tim Life Guard je osvojio drugu nagradu za ideju mjerenja vitalnih funkcija vozača i pružanja rješenja. Na primjer, sustav omogućuje automatsko hitno preusmjeravanje u izuzetno opasnom trenutku mikrosna. Tim Road Joy je osvojio treću nagradu za njihovu ideju mjerenja razine stresa vozača i suvozača i utjecaj na primjereno ponašanje u vožnji. U cilju provedbe ove ideje, učenici su koristili hardverske setove koji uključuju mikroprocesore, senzore, Lego kockice i ostale komponente za izradu prototipa.

“Doista je impresivno vidjeti kako studenti žive digitalizaciju. Oni su razvili nove pristupe i ideje s velikim potencijalom u samo 24 sata. To je znak da su dobro obučeni i talentirani programeri ovdje u Njemačkoj – samo da ih moramo naći. I to je upravo cilj Daimlera kada organizira hakerski maratoni”, rekao je Daimlerov voditelj strategije, Wilko Stark.
Daimler ide u drugi krug s međunarodnom hackathon serijom na temu digitalizacije. Događaji poput ovog su vrijedna platforma za dolazak u dodir s potencijalnim talentima diljem svijeta i prikazivanje tema na kojima mogu raditi za Daimler.

Inicijativa Digital Life@Daimler je pokrenuta 2011. godine kako bi uspostavila novu kulturu inovacija i kombinirala snagu globalne tvrtke s prednostima startupa: više istraživačkog duha, više preuzimanja rizika i više brzine. Upravo događaji kao što su hakerski maratoni, gdje ideje mogu biti zajednički generirane i brzo provedene su pravo mjesto za to. Ideje i projekti pokazuju novi smjer u segmentima mobilnosti i sigurnosti, a neke od njih uskoro bi mogle zaživjeti u svakodnevnom životu i na kotačima nekog od vozila grupacije Daimler.

Daljnje informacije o hackathon seriji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s