Priprema automobila za ljetno razdoblje

Takozvani hrvatski blagdanski tjedan koji je na izmaku mnogi koriste kako bi iskoristili ostatke prošlogodišnjeg godišnjeg odmora, otputovali, ali i napokon realizirali dugo najavljivana velika spremanja i promjene. Neki će slobodno vrijeme iskoristiti isključivo za sebe, ali bilo bi dobro da nekoliko minuta posvetite i automobilu. Želite li da vam i ovog ljeta bespogovorno služi, posvetite mu nešto pažnje i spremni krenite u ljeto.

Čistoća je pola zdravlja, kaže stara poslovica, pa automobil temeljito operite, a ukoliko to niste učinili odmah nakon zime, bilo bi mudro da stručnjacima povjerite temeljito pranje i pregled podvozja jer je sol kojom se posipaju ceste vrlo agresivna i malooštećenje zaštite i točkica hrđe može lako postati ozbiljno žarište. Unutrašnjost temeljito očistite, uklonite nepotrebne predmete, stare račune, ambalažu i slično, uklonite gumene tepihe koje ste koristili tijekom zime jer se nerijetko ispod njih krije dosta vlage. Iskoristite sunčan dan i ostavite automobil na suncu uz poluotvorene prozore kako bi se podne obloge temeljito osušile a vodena para izišla iz putničkog prostora.

Serviserima povjerite kontrolu i eventualnu zamjenu peludnog filtra u sustavu klimatizacije jer prljavština na njemu može prouzročiti rošenje stakala, ali i dotok manje količine svježeg zraka u kabinu. Oni će također pregledati metlice brisača i po potrebi zamijeniti novima ukoliko su počele ostavljati tragove na vjetrobranu.

PRODULJITI VIJEK TRAJANJA Tekućini za pranje vjetrobranskog stakla sada možete dodati određenu količinu vode jer nema opasnosti od smrzavanja čime ćete smanjiti njenu agresivnost i produljiti vijek metlicama brisača.

Iz automobila uklonite nepotrebne stvari poput strugalica za led, lanaca za snijeg, deke i sličnih potrepština koje ste koristili tijekom zime. Svaki dekagram u konačnici donosi manju potrošnju i svima tako drage i potrebne uštede.

Ukoliko biste za mjesec-dva trebali na redoviti servis ili produljenje registracije, razmislite o ranijem odlasku do servisera kako bi temeljito pregledao vaš automobil i ukazao vam na posljedice koje je zima ostavila. Iskusno oko servisnih stručnjaka vidi sigurno više detalja od vašega. Rezervirajte svoj termin i uživajte u odmoru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s