X klasa – Karika koja je nedostajala

Konceptom X-klase, Mercedes-Benz Vans dao je jasno do znanja da niti jedan automobilski segment Mercedes nema namjeru ostaviti nepokriven. I ne samo to, pokazali su da je moguće napraviti premium pickup koji će kombinirati najbolje od dva svijeta. Konceptna X-klasa snažni je pustolov koji posjeduje sve prednosti klasičnog pick-upa – tvrd, funkcionalan, jak i s off-road sposobnostima. Istovremeno Koncept X-klasa moderan je istraživač koji ide korak dalje i pokazuje po čemu će pick-up s trokrakom zvijezdom biti prepoznatljiv – bit će radno, obiteljsko, terensko, urbano, snažno i suvremeno vozilo. Mercedes će tako postati prvi premium proizvođač s ponudom u segmentu srednje velikih pickupova.

ULAGANJE Daimler AG je uložio devetznamenkasti iznos u ovaj projekt kojim će krajem 2017. pod imenom Mercedes-Benz X-klasa obogatiti ponudu na tržištima Argentine, Brazila, Južne Afrike, Australije, Novog Zelanda i Europe.

Globalno tržište srednje velikih pickupova prolazi kroz radikalnu promjenu. Prošli su dani kada su se kupovali kao puki “radni strojevi”. Umjesto toga, oni su sve popularniji kao svestrana vozila za istodobnu privatnu i komercijalnu uporabu te kao vozila za strogo osobnu uporabu. Postotak privatne uporabe pickupova u stalnom je porastu već godinama, stoga dvostruka kabina nudi mjesta za pet osoba. Sličan razvoj se dogodio u segmentu terenskih vozila prije 20 godina. Nedugo zatim, Mercedes-Benz je bio prvi premium proizvođač koji je lansirao terenac (SUV) M-klasu, i potpuno redefinirao off-road segment, te ostvario trajni uspjeh.

Kao što je uobičajeno kod Mercedes-Benza, kupci X-klase će moći birati između različitih paketa opreme, te prilagoditi eksterijer i interijer. Osim toga, Mercedes će razviti poseban raspon dodatne opreme za teretni prostor, liftova, pokrova i razne styling elemente. Mnoštvo unutarnjih komponenti koje kupci znaju i cijene iz C-klase i V-klase će se naći i u X-klasi – od kvalitetnih materijala i infotainment sustava do ergonomskih udobnih sjedala.

WELCOME HOME Pick-up će ponuditi “Welcome Home” osjećaj tipičan za Mercedes, te definirati novu razinu udobnosti i vrijednosti u segmentu srednje velikih pickupova.

Snažan pogonski sustav i posebno razvijeni ovjes omogućit će nosivost veću od 1,1 tone i vuču do 3,5 tona. Dovoljno snage za prijevoz oko četiri kubika drva za ogrjev ili jedrilice na prikolici. U isto vrijeme, ovjes će osigurati visoku udobnost vožnje – na cesti i izvan nje.

Mid-size pickupovi trenutno imaju najveći udio u ukupnom tržištu automobila u Australiji s 14,1 posto. Argentina slijedi s 11,6 posto. To znači da u tim zemljama, jedan od svakih osam registriranih vozila je kamionet ove veličine. U Brazilu ima udio od gotovo pet posto ukupnog tržišta automobila. Ta brojka je 0,5 posto u Njemačkoj, 1,3 posto u Velikoj Britaniji, 1,4 posto u Turskoj, te 0,8 posto u Rusiji.

KUPCI Na temelju istraživanja, Mercedes-Benz je identificirao pet skupina kupaca X-klase, koji su različitog značaja u pojedinim zemljama.

1. Važna ciljna skupina su obitelji s aktivnim načinom života i afinitetom za premium proizvode. Oni koriste pick-up uglavnom za putovanje na posao, u kupovinu, voženje djece u škole ili na sportske aktivnosti, za vikend izlete i odmor. Ključna tržišta su Brazil, Argentina, Australija i Južna Afrika.

2. Druga ciljna skupina za X-klasu su uspješni avanturisti, koji žive u urbanoj sredini i sudjeluju u sportovima na otvorenom, kao što su skijanje ili jahanje, jetski, ili imaju svoj čamac. Oni trebaju udobno premium vozilo za svakodnevnu upotrebu koje u isto vrijeme pruža dovoljno prostora i nudi kapacitet za njihov rekreacijsku opremu. Top tržišta su Australija, Južna Afrika, Brazil, Velika Britanija i Njemačka.

3. Osim toga, Mercedes-Benz pickup će imati potencijal nadahnuti trend svjesnih individualista s afinitetom prema premium proizvodima. Oni vode neovisan način života i žele vozilo izvan mainstreama koji podcrtava njihovu osobnost i status s jedinstvenim dizajnom. Nezavisni individualisti koriste pickup kao “svakodnevno vozilo” u gradu, za večernje i vikend aktivnosti, te za sportske događaje. Ključna tržišta za ove ciljne skupine su Njemačka, Velika Britanija, Južna Afrika i Brazil.

4. Četvrta skupina kupaca su poduzetnici poput građevinara, arhitekata i obrtnika koji žele koristiti pick-up za komercijalne i osobne potrebe: službeno vozilo za susrete s kupcima, pogodno za transport kupaca i zaposlenika, te alata i građevinskog materijala, kao “svakodnevno vozilo”, ali i kao vozilo za vikend aktivnosti. Značajna tržišta su Njemačka, Velika Britanija, Australija i Argentina.

5. Na kraju, tu su i zemljoposjednici i farmeri, poput farmera u Argentini, poljoprivrednika u Brazilu ili vinara u Južnoj Africi, koji će koristiti kamionet za komercijalne i osobne potrebe. Trebaju vozilo koje ih vodi kroz makadamske terene i ima dovoljno nosivosti i vučnog kapaciteta. S druge strane, ono mora biti pogodno za vožnju kupaca i dobavljača, kao i za upotrebu kao “svakodnevno vozilo” za obitelj.

Lansiranje Mercedes-Benz X-klase u Europi će biti krajem 2017. Kamionet će se proizvodit u suradnji s Renault-Nissan grupacijom za europske zemlje, Australiju i Južnu Afriku u Nissan tvornici u Barceloni, a za latinoamerička tržišta u Renaultovom pogonu u argentinskoj Cordobi, s početkom prodaje u 2018.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s