Povijest Unimoga kroz 30 modela u 70 godina

KLIKNI za pregled tablice modela

Prije nešto više od 70 godina, točnije 9. listopada 1946., Unimog Prototip 1 završio je svoju prvu probnu vožnju. Glavni dizajner Heinrich Rossler osobno je bio za upravljačem, a testirao je prototip potpuno natovaren drvima, na grubom šumskom putu. Povijest Unimoga je usko povezana s teškom situacijom u poslijeratnom periodu, kada je Njemačka patila zbog ozbiljnih problema u opskrbi. U 1945. i 1946. postojao je i ozbiljan nedostatak hrane. Bila je to šansa za Alberta Friedricha, koji je dugi niz godina bio šef razvoja zrakoplova motora u Daimler-Benz AG, i realizaciju njegove ideje poljoprivrednog motornog vozila koje bi trebalo pomoći povećati poljoprivrednu produktivnost.

Albert Friedrich vratio se u Stuttgart-Untertürkheim u lipnju 1945. Želio je pomoći u obnovi Daimler-Benz AG i realizirati ideju poljoprivrednog motoriziranog stroja. Već 4. kolovoza te godine, inženjeri su pod vodstvom Friedricha, izradili prvi nacrt vozila.

PRVI NACRT Revidirani prvi nacrt vozila 7. rujna 1945. predstavljen je upravnom odboru direktora tvrtke, koji su, međutim, pokazali slab interes.

Unatoč toj odluci, nacrt projekt predan je 9. listopada 1945. Komisiji za kontrolu proizvodnje odgovorne američke vojne vlasti, uz zahtjev za dozvolu za proizvodnju deset testnih vozila, a odobrenje je stiglo 20. studenog 1945.

U samo nekoliko tjedana, novi opći plan je razvijen, s motorom i mjenjačem pozicioniranim desno od središnje linije vozila. To je bio sjajan dizajn koji se, 70 godina kasnije, još uvijek koristi za Unimog sve do visoko mobilnih U 4023/U 5023 serija.

Unimog su već 1946. krasile respektabilne osobine: maksimalna brzina od 50 km/h (tadašnji su traktori bili upola sporiji), pogon na sve kotače i zaključavanje prednjeg i stražnjeg diferencijala, kočnice na prednjoj i stražnjoj osovini, dizajn šasije sličan automobilima i kamionima, dvosjed kabina sa zatvorenim poklopcem i tapeciranim sjedalima, pomoćni prostor nosivosti jedne tone, statična raspodjela težine: 2/3 na prednjoj osovini, 1/3 na stražnjoj osovini, izvodi snage sprijeda, u sredini i straga, izvod snage za dodatnu opremu.

ZAŠTO UNIMOG? U ožujku 1946., Hans Zabel od Gaggenaua, koji je bio dio projekta od samog početka, skovao je termin Unimog (Universal-Motor-Gerät, tj. univerzalno primjenjiv motorizirani stroj).

Do 1954, “univerzalno primjenjiv motorizirani stroj za poljoprivredu” postao je vozilo koje može biti opremljeno sa 66 različitih poljoprivrednih alata. Promjene i tehnički napredak su stalni pratioci u tijeku povijesti Unimoga. Do danas, bilo je trideset različitih modela i gotovo 400.000 prodanih vozila. Unatoč brojnim pokušajima, niti jedno drugo komercijalno vozilo na svijetu ne može funkcionirati kao traktor, vučno vozilo, kamion, gasitelj požara, istraživačko vozilo, autobus i radni stroj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s