Novi GLC F-CELL pogone struja i vodik

Tehnologija gorivih ćelija je čvrsti element Daimlerove strategije pogonskog sustava budućnosti. Pod brandom EQ, tvrtka spaja svoje know-how vezane za inteligentnu električnu mobilnost. Mercedes-Benz kombinira električnu energiju i vodik u EQ snazi: GLC F-CELL ide u pretprodukciju. EQ je stoga ključan dio strategije tvrtke za mobilnost budućnosti, poznatog u Daimleru kao “CASE”.

CONNECTED – strateški budući stupovi umrežavanja

AUTONOMUS – autonomna vožnja

SHARED & SERVICES – fleksibilna upotreba

ELECTRIC – električni pogonski sustavi

10 MODELA Do 2022. Daimler namjerava predstaviti deset električnih vozila s baterijama, a GLC F-CELL predstavlja važan orijentir.

Mercedes-Benzovi inženjeri usko su surađivali s partnerima iz Daimlerove mreže kompetencija kako bi razvili potpuno novi sustav za gorivo. U usporedbi s B-klasi F-CELL koji je na tržištu od 2010. godine, ukupni pogonski sustav nudi oko 40 posto više snage. Sustav gorivih ćelija je oko 30 posto kompaktniji nego prije, a po prvi put se može smjestiti u cijelosti u motornom prostoru i ugrađen je na uobičajene ugradbene točke poput konvencionalnog motora.

ČUVANJE RESURSA Također, korištenje platine u gorivoj ćeliji smanjeno je za 90 posto. Time se čuvaju resursi uz snižavanje troškova sustava – bez kompromisa u pogledu performansi.

Litij-ionska baterija u vozilima ima bruto kapacitet od 13,8 kWh i dodatno služi kao izvor energije za električni motor. Inteligentna operativna strategija u kombinaciji sa sustavom gorivnih ćelija/baterija nudi maksimalnu učinkovitost i udobnost. Dva spremnika koji su izrađenih od ugljičnih vlakana ugrađeni su u podnožje vozila, asadrže oko 4.4 kg vodika. Zahvaljujući globalno standardiziranoj tehnologiji spremnika od 700 bara, opskrba vodikom može se nadopuniti za svega tri minute, što je otprilike jednaka količina vremena potrebnog za punjenje goriva u automobilu s motorom s unutrašnjim izgaranjem.

F-CELL vozila napajaju asinkroni motor s izlazom od 147 kW (200 KS) i momentom od 350 Nm. Preproizvodni model proizvodi dovoljno energije za raspon do 437 km u NEDC načinu mjerenja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s