Daimler i Bosch u razvoj automatiziranih vozila uvezali i Nvidiu

Automatizirana vozila su složena računala na kotačima, a ona trebaju puno računalne snage i još više informacija za obradu. Savez Daimlera i Boscha, koji razvija rješenja za promet atomatiziranih vozila bez vozača, potpisao je sporazum s računalnom tvrtkom Nvidia, kao dobavljačem za umjetnu inteligenciju (AI) koja im je potrebna u ovom zadatku.

Umjetna inteligencija je važan građevni blok u mreži potpuno automatiziranih vozila. Nvidia će osigurati platformu Drive Pegasus koju pokreću procesori visokih performansi zajedno s programom, sustavom koji će obraditi algoritme vožnje vozila, a koje su generirali Bosch i Daimler pomoću metoda strojnog učenja. Kao rezultat toga, mreža će dosegnuti računalnu sposobnost od stotina trilijuna operacija u sekundi. Za usporedbu, to je slično performansama koju pruža najmanje šest sinkroniziranih, visoko naprednih stolnih računalnih radnih stanica. Bosch i Daimler također će moći iskoristiti i Nvidijinu stručnost u razvoju platforme.

Samo jedan video senzor, kao što je Boschova stereo video kamera, generira 100 gigabajta podataka u samo jednom kilometru vožnje. Mreža spaja podatke dobivene sa svih surround senzora u procesu koji se zove fuzija senzora. Unutar frakcija sekunde, umjetna inteligencija procjenjuje ove podatke i planira putanju vozila. Ovo je jednako brzo kao osjećaj dodira za čiji put treba između 20 i 500 milisekundi do ljudskog mozga.

Bosch i Daimler donose dugogodišnje iskustvo u razvoju funkcionalnih sigurnosnih sustava. Da bi se postigla maksimalna sigurnost i pouzdanost, potrebne računalne operacije obavljaju se u više krugova paralelno. U eventualnom slučaju kvara, rezultati tih paralelnih izračuna mogu se koristiti pojedinačno.

U ovom zajednički razvijenom sustavu za visoko automatiziranu vožnju bez vozača u gradovima, Mercedes-Benz namjerava implementirati vozila na bateriju. Bosch i Daimler razvili su učinkovit koncept temeljen na tekućem hlađenju ovakvih automobila, tako da inženjeri mogu iskoristiti ovu tehnologiju i za hlađenje računala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s